Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 19:52

ingwe píše:
Emiel píše:Protože Bujinkan obsahuje mimo škol ninjuts, i školy Bujutsu (Samuraiské umění), ze kterého vycházel Ueshiba při tvorbě aikida, které vzniklo někdy na začátku minulého století ;)

můžeš říct o které konkrétní školy se jedná? jen ze zvědavosti. jestli bys to musel někde hledat tak se na to vykašli..

Beze všeho, můžu ti dát i krátké info ;)

Takže je jich šest a to:

Gyokko ryu kosshijutsu : http://www.bujinkanprague.com/skola_gyokko.htm

Kukishinden ryu happo hiken : http://www.bujinkanprague.com/skola_kukishinden.htm

Shindenfudo ryu dakentaijutsu : http://www.bujinkanprague.com/skola_shindenfudo.htm

Koto ryu koppojutsu :
http://www.bujinkanprague.com/skola_koto.htm

Takagi Yoshin ryu jutaijutsu:
http://www.bujinkanprague.com/skola_takagiyoshin.htm

Gikan ryu koppojutsu :
http://www.bujinkanprague.com/skola_gikan.htm
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 20:16

ingwe:

Pokud ale chceš říci, kterými školami se inspiroval osensei Ueshiba, tak to ti nepovím. Někde, když jsem asi před pěti lety cvičil aikido, jsem četl, že Ueshiba, při tvorbě Aikida vycházel z umění samuraů. Hodně říká, že si jsou v nějakých technikách Bujinkan a Aikido podobné, tedy se dá usuzovat, že právě školy Bujutsu obsažené v Bujinkanu, mohou být tou inspirací mistra ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » pát 14. bře, 2008 20:55

Kukishinden Ryu Happo Hikenjutsu

Translated it means: "The Nine Demons School

It is believed that this Ryu also came from China. It is considered to be older from the Kamakura period, but first written materials date from that time. The emperor Go-Daigo gave the name "Kuki" to the Samurai Yasushimaru Takazaneu, who helped him in the battle, and the emperor sad that he fought like the nine deamon ("Kuki"). Izumo Kanja Yoshiteru organized the Ruy with all it's specialties.

It is a complete fighting system, based on unarmed fighting, and spear-, short stuff-, long stuff-, and naginata (a kind of a halberd) techniques, also on the techniques of throwing projectiles, techniques that were used on battlefield, but also on strategy, use of fire and water, invisibility techniques, and disguise. The fourth generation, under the leadership of Kuki Nagato, formalised Kukishin Ryu completely. Morihei Ueshiba, the founder of aikido, studied Kukishinden Ryu Happo Hikenjutsu, under Kuki clan, and later he created a new system, called Kukishin aikido. There are several Ryuha (schools), but only a few of them kept the ninja tradition, and the rest of them lost or changed that aspect during decades. Dr.Hatsumi is the 28.-th Soke of this Ryu.
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 21:07

Nebyl zrovna Kukishinden loňským tématem? Mám za to, že ano...(Měl sme ho jen měsíc a půl, tak si to dobře nepamatuju :D )
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 14. bře, 2008 23:16

Takže, projel jsem si starší diskuzi a opět pozoruji, že jsem semtam mell kraviny..
Například ohledně používání páčicích technik apodobně.. Nemusím je prakticky využívat vůbec.

Například proti strikerovi by mi byly k ničemu.. Vemte si boxery.. Kde je jejich slabina? Spodní polovina těla, jsou zvyklí jen na boj do výše pasu, že ze spoda na ně neútočí a nechrání se. Všechny sporotvně založená BU a BS si nehcrání citlivé bod,y na které je nromálně zakázáno útočit, třbea genitálie, uši, spodní strana páteře atd. Jinak řečeno, jak mi boxer zareaguje na obranu tím, že mi jde pěstí na hlavu, já se mu jen snížím a udeřím ho boshinkenem* pod žebra? Jeho reakcí s největší pravděpodobností bude alespoň chvilkové strnutí, popřípadě zavrávorání vzad.. Ovšem, s tím, že se snižuju, mu zároveň přišlápnu nohu a jak půjde vzdad, nebude moci jít, vychýlí se z rovnováhy a nejspíše spadne. Pokdu ne, dá se mu pomoci třeba zvedákem. - A ano, tne boshinken ho budebolet. Ať máte břicho namaknější sebevíc, přesný a silný úder pod žebra bolí pořád.

To je například možnost, co provéststrikerovi, který vás chce složit pěstí do hlavy.

K těm zde tolik omývaným sparringům: Oni ve skrze nejsou ani v plném rozsahu možné. V Bujinkanu se učí ne zrovna "čisté" umění boje. Abyste rozuměli. U násje běžné třísknout kam to bolí i za cenu, že soupeře dost nepěkně zraníte. Však je to taky účel. Je to založeno na tom ,aby se ubránil. Čistě prakticky bych si mohl dát sparring s kýmkoli, ale nemělo by moc smysl, byl bych označen za pěknou svini a podobně.
Například bych vyzval ukropcanyho, lukaskona a podobné borce, nebo ghekona, co tu dříve tak krásně prudil. Proti ukropcanymu nebo lukaskonovi bych normálně asi šanci neměl. Jejich dlouholetá zkušenost je prostě pro mne zatím nedosažitelné, ale i tak bych mohl vyhrát. Kdo z nich by čekal, že budu mít, třeba v kimonu, schovaných pár gumových hvězdic nebo jen hrací karty nebo v ruce trochu písku. Něcoz toho proti nim prostě hodim, nejlépe na halvu.. Každý sebevycvičenější člověk prostě reflexivně bude uhybat a soustředit se na ten rychle se pohybující objekt, i když tne stojící bude v tu chvíli mnohem nebzepečnější.. tímto bych velicesnadno odpoutal jejich pozornost a pak nějakým ošklivým úderem je prostě složil. - Například by stačilo jen přiskočit, přišlápnout nohu a sáhnout jim rukou do obličeje.. On ten pocit, že maj něco u očí nabo naočích udělá své a díky přišláplé noze půjdou k zemi. Pak byhc už se jen nějakou uzamykací tehcnikou psotaral, aby se nemohli zvednout.
Tímto bych je myslím dokázal složit, aniž by se někdo zranil, ale nebylo by to označeno za férový sparring. ®e nebylo?

To byl jen příkla,d abystesi udělali představu, jak to v Bujinkanu funguje, že to není přesně nalajnováno. Je povoleno použít prakticky vše co máte po ruce na účinnou obranu.. I dokonce obi, klíče, propisku atd. Mohl byhc prostě někoho jen odpálkovat holí an ikdo by nemohl říct ani fň.. Hůl je tkéosučástí bujinkanu. A ty techniky jsou svinské právě proto, že na ulici vám lidé budou dělat to samé. Nebudou se s vámi mazlit. Kopačka do koulía budou vás mydlit, dokud neomdlíte a možná i dál.. s tím my seučíme zacházet, učíme se tomu bránit a zneškodnit protivníka tak, aby ho přešla chuť k dalšímu boji..

Snad jsem tímhle trochu osvětlil principy Bujinkanu.

Jinak, základní principy jsou, jako všude jinde ři - vzdálenost, feelling, timming ;)

*Boshinken - druh útoku v Bujinkanu, jedná se o druh úderu na citlivá místa, takové rejpání, dá se říct, ovšem nesmírně bolestivé. Z toho jsem měl hromadu modřin.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pát 14. bře, 2008 23:28

Bujin píše:prve ide bujinkan potom kali
http://www.youtube.com/watch?v=In7fIyGuROo

Magyar Atilla 4.dan Bujinkan.Nemá bráchu Jonase ?
Jonas Atilla
certifikovaný zástupce Filipino Combat System - Ray Dionaldo
Instruktor Krav Maga
To by byl fakt for ! :D

Tady je jasná linie !
http://www.youtube.com/watch?v=b1iqMSUSgbQ
http://www.youtube.com/watch?v=td2kDllpJGo[/b]
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » sob 15. bře, 2008 1:54

2Emiel

Máš podlě mě najivní představy jak bude boxér atd...reagovat s kolika jsi to zkoušel? a že by si třeba v MT nechránili citlivé body je pro mě celkem novinka....
Jak ti zareaguje to neví nikdo bo každej je jinej a v boji ti to hodněkrát nevyjde tak jak bys chtěl a boxeři jsou zvyklí si žebra celekm chránit. To že se mu proti úderu jen snížíš zní hezky jen v realitě je to horší a vůči zmíněnému ukropovi a Lukášovi bych si na tebe rozhodně nevsadil spíš bych to viděl na jednu kombinaci z jejich strany a hvezdičky u tebe......to že stihneš při tom vyhýbání úderu snížením mu ještě šlápnout na nohu tak aby nemohl uhnout řadím do scifi a fakt bych to rád viděl (když tohle někomu udělám já, tak bych to těžko dělal z nějakého snížení když se vyhýbám úderu, to bych tu jeho nohu nikdy netrefil a mel jiné starosti než hledat a šlapat na nohu a v takovém případě a taky nevím jak bych ho pod tou nohou udržel když bych byl defakto pod ním s težištěn úplně jinde než by bylo vhodné abych dostatečnou silou mu tu nohl přišlápl a on ji raz dva neoddělal, spíš by ji oddělal i s tou mou a já být v řiti...
Já to občas taky dělám bo mě to taky dělali, tak to jen předávám dál :twisted: ale to musím tu nohu přišlápnout z dobrého postavení a hned ho zasypat údery...já až byl už trocha oťukaný tak jsem tu nohu raz dva stáhl, ale proti lemplovi to funguje dobře, ale z pozice že uhýbám úderu si to fakt nedovedu představit to bych rád viděl. Zkoušel jsi to nebo se jen domníváš?
S nějkým přiskočením a zase přišlápnutí nohy bych to zrovna neviděl růžově člověk tím že nevidí nestrácí mobilitu a útok by vedli přesně tím směrem který bys jim ukázal....snad si nemyslíš že by stáli paralizovaní a nic nedělali a nato abys ho sejmul k zemi s přišláplou nohou musíš s ním k té zemi jít také, nebo ho dostat do nějakého blbho postavení...

kolikrát jsi proti někomu hodil hvezdice? eventuelně je stihl vyštrachat s kimona, nebo blíže realitě kde je nosíš po kapsách a trénuješ jejich užití? jseš si jistej že to stihneš když tě někdo napadne? máš to natrénováno v krizových situacích? trefíš se vůbec? Nosíš normálně písek po kapsách? a máš to vyzkoušené že to jsi schopen udělat a hned pak nějak efektivně zaútočit, trénuješ to?
Nevím proč by sparing i ve vašem případě nebyl možný dnes seženeš dosti ochraných pomůcek právě na to aby sis mohl většinu věcí zkusit přímo v boji a nespoléhat nato, že já to takhle udělám a ono to bude fungovt jak by mělo až se ocitnu tváří v tvář realitě.

je hezké tu polemizovat co bys vše neudělal, nehodil a nepoužil různé finty aby sis zvýšil šance, jen zapomínáš že útočník vybírá místo, způsob a čas útoku...spíš bych popřemýšlel a vyzkoušel co udělá když nebudu moci použít žádnou zmíněnou fintu a i když ano tak to zkusit jestli to jde.. polemika je nahovno bo ji stejně nejspíše v takové sitaci kdy ti šlape adrnalin, máš strach atd..neuděláš co nemáš vžito "do krve" )
Máš pravdu že na ulici se s nikým mazlit nebudou, jenže bez průpravy bojem se nenaučít tomuhle čelit a snažit se přibližovat realitě co tě může potkat je to k ničemu já to pochopil až když jsem měl hlavu oteklou jak kopačák....

jen bych se chtěl zeptat používáte ochrané pomůcky? a cvičné zbraně tj. přilby se štítem mříží, ochrané vesty, suspíky, chrániče krku, zad, nohou atd...cvičné nože meké, gumové atd..měké tyčky atd.? a když jsi mínil improvizované zbraně, takže použít klíče v rámci toho kde je normálně nosíš (překpokládám že kimono to není) takže v civilním oděvu, propisku v ruce taky nemíváš předpokládám, když na tebe někdo zaútočí a bojuješ s ním všímáš si věcí okolo co se dají použít k obraně a zkoušíš je použít?
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » sob 15. bře, 2008 3:10

no kazdopadne me "namyslene" pozvani plati ... mam 63kg ... a kdokoli prijide ... toho rad prijmu. Pujde o zkusenost bojovniku ne o destrukci ryu
Člověk si uvědomi svou moudrost, až když se setká s hlouposti jiných.

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » sob 15. bře, 2008 7:01

Lada píše:2Emiel

Máš podlě mě najivní představy jak bude boxér atd...reagovat s kolika jsi to zkoušel? ....a tebe někdo zaútočí a bojuješ s ním všímáš si věcí okolo co se dají použít k obraně a zkoušíš je použít?

+1

IMHO tohle jsou presne naivni a romanticke predstavy vetsiny "bojovniku" z Bujinkanu. Funguje to naprosto bajecne asi jako na tomhle foru tolikrat videnem videu s Kiai masterem.

Emiel: uz jsi zkousel ten svuj slavny Boshinken do neceho tvrdsiho ? Aby ten kdo v realu bude litovat jeho pouziti nebyls spise ty :lol:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 8:25

Lada:

Nechtěl jsem, aby to vyznělo tak, že prostě byhc suveréně vyhrál. Zatím je to blbost. Vím, že mé schopnosti jsou momentálně na úrovni, kdy bych je nedal určitě. To s tím boxerem jsme psal jen jako ukázkový příklad, jak by se třeba Bujinkan mohl použít. Ne, že to bude fungovat na každého. Každý je jiný..
S tou přišlálou nohou. Věř mi, moc lidí nečeká, že jim budeš hamtat po nohách. Když je někdo na dosah pěsti, není složité mu jí přišlápnout a pak ranou, téměř kamkoli, ho složit. Ovšem ono to takhle opravdu může znít jako scify, muselo by se to odzkoušet.

Každopádně se omlouvám jestli můj příspěvek zněl nějak namachrovaně nebo podobně, nebyl to úmysl, já pouze chtěl ukázat, jak by se například dal Bujinkan použít.

Pepah píše:IMHO tohle jsou presne naivni a romanticke predstavy vetsiny "bojovniku" z Bujinkanu. Funguje to naprosto bajecne asi jako na tomhle foru tolikrat videnem videu s Kiai masterem.

Je mi líto, že si to myslíš, vážně, ale vyvracet ti to nebudu. V Bujinkanu je mnoho v použitelných technik se kterýma se naulici ubráníš Nemsíš hledět pouze jen na videa.. Doporučuji si to vyzkoušet s někým, kdo má alespoň 4kyu kyu, nejlépe s nějakým danistou...

Jsou msíta na těle, která si prostě nevytrénuješ. Je třeba naprostá blbost mlátit Boshinkenem to zatlého břišního svalu, ale zkus to třeba použít, když to stihneš, mezi svaly na paži, kdžy tě někdo chytne - Má to dva účinky, většinou to odvrátí jakýkoli jinej útok, protože bolest je to dost velká a krásně tím uvolníč tu zatlou ruku a můžeš si s ní pak dělat víc věcí, než se zpevněnou rukou..

A ano, dokážu se trefit, ale nemusim, stačí, když jim to drží směr hlava. Ovšem, cvičíme s tím. A ne, nenosím u sebe běžně hvězdice ani písek, ale mám klíče například. Ty poslouží stejně.. Nosím u sebe obvykle zavírací nůž. Než ho otevřu,tak ho klidně můžu použít k vrhání. A ještě sme nepotkal nikoho, kterej by na to, že mu něco letí do obličeje zareagoval tím, že by si toho nevšímal a nevěnoval tomu pozornost.
A jestli jsme to použil?Ano. Nedávno (V pondělí) jsem byl v tělocvičně cvičit s kamarádem (Karatiska, Kyu nevim kolik, ale ten pásek, co má je fialovej, prej první fialovej), co vím, ta kse běžně zúčastňuje soutěží a celkem mu to jde. Nuže, dali jsme si jen tak něcomálo cvičného. Měl jsem tam po ruce nějaké malé kuželky, které se tam válely. Kotoulem jsem se k nim přemístil, prát jich nabral a zároveň s přísunem k němu, je po němházel. Ono nevěděl vůbec co má dělat.. Nějak uhybal kuželkám a ot bylo vše. Když jsme přestal házet, už jsem dávno byl u něj a moje pěst u jeho brady a moje noho na jeho nártu. Tedy myslím, že pouít se to dá. A někdo trénovanější než já, by to zvládl i bez těch serepetiček kolem.
Totiž, pak jsem to zkusil bez nich.. Nestíhal jsem mu (Já cvičím od půlky listopadu 2007, on pomalu dva roky). Respektive, na techniky nebylo kdy vůbec. Je zatím o dost rychlejší než já. Stíhal jsem jakž takž uhybat ranám a párkrát se mi povedlo mu vrátit i vrátit úder (Například, šel nějakým kopem z otočky, tak se mi povedlo mu tu nohu nohou bloknout a zároveň skopnout na zem)
Takže jsem si to i odzkoušel v praxi a nezavrhoval bych to.

ukropcany:
No dobře, ale řekněme, že oba patříte k távé té špičce serveru.. ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 8:40

Pepah píše:
Lada píše:2Emiel

Máš podlě mě najivní představy jak bude boxér atd...reagovat s kolika jsi to zkoušel? ....a tebe někdo zaútočí a bojuješ s ním všímáš si věcí okolo co se dají použít k obraně a zkoušíš je použít?

+1

IMHO tohle jsou presne naivni a romanticke predstavy vetsiny "bojovniku" z Bujinkanu. Funguje to naprosto bajecne asi jako na tomhle foru tolikrat videnem videu s Kiai masterem.

Emiel: uz jsi zkousel ten svuj slavny Boshinken do neceho tvrdsiho ? Aby ten kdo v realu bude litovat jeho pouziti nebyls spise ty :lol:

Navíc oproti tomu Kiai, což pěkná blbost mimochodem.. Na durhou stranu, bylo pěkný, jak ten sebevědomej kiai dostal od nějakýho fightera.. :D.
No každopádně, nás na térninku neučí, že jsme nezranitelný.. Co si doteď pamatuju, oc mi tam říkali: "Ať má protivník nůž nebo cokoli, prostě ho stejně neznáš, tak pokud to jd,e radši zdrhni" a "®e teď cvičíš, neznamená, žesi nezranitelnej. To je kravina, v boji musíš počítat s tím, že prostě dostaneš ránu, budeš pořezanej. Je naprostá kravina si myslet, že si nedoknutelnej. KDyby sis to myslel, tak by ti to cvičení bylo na nic. Z namyšlenosti bys pak dostal přes držku. Každé umění má své slabiny, stejně tak Bujinkan, je blbost simyslet, že si tím, že to cvičíš nezranitelnej."
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod 24volt » sob 15. bře, 2008 12:30

Pepah píše:.....

Nedá mi to, musím se do těchto žabomyších válek krátce vložit, protože si mi zdá, že se vysmíváš něčemu, o čem toho moc nevíš - a do čeho jiného, než do lidského těla a boxovacího pytle si myslíš, že Boshiken zkoušíme? Jaký by mělo význam mlátit do něčeho tvrdšího, když vidím, že to na tělo dostatečně funguje?

Celkově je Boshiken dost podceňovaná věc, taky jsem byl vůči němu první roky skeptický, ale jde s ním velmi dobře ublížit, ať už do žeber/pod žebra, do krku nebo do oka a jeho okolí s různě jinam.
Naposledy upravil 24volt dne sob 15. bře, 2008 12:33, celkově upraveno 1
24volt
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod 24volt » sob 15. bře, 2008 12:32

Doublepost, omlouvám se....
24volt
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Higen » sob 15. bře, 2008 12:57

ukropcany píše:4Higen - Ty si len 63ka? Tak to určite niekedy prídem... :lol: :wink:

klido, pac se nafoukane citim na 100kg ... potreboval bych konecne dostat pres frnak, takze jsi vitan 8)

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 15. bře, 2008 13:01

Higen píše:
ukropcany píše:4Higen - Ty si len 63ka? Tak to určite niekedy prídem... :lol: :wink:

klido, pac se nafoukane citim na 100kg ... potreboval bych konecne dostat pres frnak, takze jsi vitan 8)

tak to sis vybral toho pravého..... :wink: :twisted: :twisted: :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » sob 15. bře, 2008 13:03

vim, videl jsem video z treninku 8)

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 15. bře, 2008 13:05

Higen píše:vim, videl jsem video z treninku 8)

tos nic neviděl..... :twisted:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Higen » sob 15. bře, 2008 13:07

:lol: ... 8) - to verim

NISHIO BUDÓ
www.aikido.over.cz
Higen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » sob 15. bře, 2008 14:19

Emiel píše:
Pepah píše:IMHO tohle jsou presne naivni a romanticke predstavy vetsiny "bojovniku" z Bujinkanu. Funguje to naprosto bajecne asi jako na tomhle foru tolikrat videnem videu s Kiai masterem.

Je mi líto, že si to myslíš, vážně, ale vyvracet ti to nebudu. V Bujinkanu je mnoho ......

Mozna mi to nebudes verit, ale zkousel jsem to a nejakej dan u toho byl taky. :roll:
Netvrdim, ze nejsou pouzitelne techniky bodanim prstu, ruznych vytrcenych kloubu apod. jen podle me trenink v Bujinkanu k tomu je nedostatecnej. howgh
Apropo myslis ,ze cvicis v Bujinkanu neco co te povede k tomu ze za par let budes mit stejnou rychlost jako tvuj kamarad karatista? Nebo jako nekdo srovnatelnej z jineho stylu ?
Ale uz toho rejpani necham, klidne si hrajte na svem pisecku.. 8)
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 15. bře, 2008 14:41

však není nic jednoduššího,než se objevit na setkání BU.cz vol 3 a zkusit si to..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...