Klipy - karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Moto » pát 21. bře, 2008 18:57

http://www.youtube.com/watch?v=ewJ0vriw1Bw

Tahle Kanku sho me celkem uspokojuje. Vsichni to video zname, ale... :D
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Moto » pát 21. bře, 2008 19:21

Jeste dovetek k aplikaci:
Cvime i aplikaci proti JO nebo BO. Opet utocnik ze predu provadi bodnuti. Obrance lehky pohyb doprava, nasledne ihned po vykryti prebiras souperovu zbran, druhym pohybem z kata prbiras a vytrhavas zbran z rukou utocnika a pak vlastne bodas nebo udiras ty. Blbe se to popisuje a mozna to zni divne, ale fakt to dost dobre funguje...Kdyz si to ma predstavit nekdo, kdo to tak nikdy necvicil, je to tezke... Nevymyslim si hovadiny. Problem je, ze jsem ted omezen slovy...Snad si to aspon trochu a realne dokazete pradstavit...Kdyz ne, tak nevadi...Je jsem chtel prispet s troskou do mlyna... :wink:
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NOKT » pon 24. bře, 2008 11:58

Kluci nevíte o nějakém videu kde je dobře vidět pohyb tělem při gjaku tsuki? Samo sebou hledám, nic co by mě zrovna uspokojilo.
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » pon 24. bře, 2008 13:09

4NOKT:
Je to kratke, ale snad z toho vyctes, co potrebujes...

http://www.youtube.com/watch?v=ZmOAfYK9lPw
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Moto » pon 24. bře, 2008 13:12

Jinak tohle je taky dobre...

http://www.youtube.com/watch?v=yldC8hSBobI
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RUNAR » úte 25. bře, 2008 9:32

RBR: S veškerou úctou k tvé osobě, hodně se podle mě pleteš ohledně toho černobílého videa kanku sho, ten Pan Mikami je ze starý JKA gardy která ještě občas cvičila pod Funakoshim, v tomhle případě se vůbec neoháněj slovy jako znalost aplikací atd.
Mikami podle mě ví velmi dobře co dělá a kosa dachi nemá vůbec projetý ale správně provedený na zlomek vteřiny tak jak to má být.
Někdo to jede z delší pauzou ale není to o nic správnější.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NOKT » úte 25. bře, 2008 14:50

4Moto: díky
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 25. bře, 2008 15:12

RUNAR píše:RBR: S veškerou úctou k tvé osobě, hodně se podle mě pleteš ohledně toho černobílého videa kanku sho, ten Pan Mikami je ze starý JKA gardy která ještě občas cvičila pod Funakoshim, v tomhle případě se vůbec neoháněj slovy jako znalost aplikací atd.
Mikami podle mě ví velmi dobře co dělá a kosa dachi nemá vůbec projetý ale správně provedený na zlomek vteřiny tak jak to má být.
Někdo to jede z delší pauzou ale není to o nic správnější.

Abych řekl pravdu, už se mi k tomu nechce vracet. Výše jsem už o tom psal dostatečně. Nevím nakolik Mikami znal aplikace této katy, když vznikal tento dokument a jsem si jist, že ty také ne, proto považuji další polemiku za zbytečnou. Ani si nedovolím příliš spekulovat o tom kolik toho nacvčil přímo pod G.F., proto také považuji za zbytečné to nějak více pitvat.
Naše odhady ohledně kosa-dači jsou postaveny na rozdílných zkušenostech proto není překvapením, že máš odlišný názor. Bez praktického testu kosa-dači Mikamiho (v té době, což bude obtížně realizovatelné) se tento oříšek nedá rozlousknout, takže to necháme plavat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KAMINARI » stř 26. bře, 2008 8:33

Nemyslím si že by sensei Mikami neznal Bunkai a to že mu ujelo Kosa dachi , to se stat může každému. Odsuzovat někoho kvůli jedné chybě je blbost. :idea:
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 26. bře, 2008 8:57

RBR to napsal v poslednim příspěvku že namá smysl to řešit, nicméně mě to kosa dachi nepřipadá vůbec projetý, musí se vzít v úvahu i kamera na kterou se to točilo která evidentně nesnímá obraz plynule, navíc si myslim že ten postoj má být správně proveden jen na zlomek vteřiny tak jak to Mikami dělá.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 26. bře, 2008 10:31

KAMINARI píše:Nemyslím si že by sensei Mikami neznal Bunkai a to že mu ujelo Kosa dachi , to se stat může každému. Odsuzovat někoho kvůli jedné chybě je blbost. :idea:

Nevím, jestli to tak vyznělo, ale nikoho jsem neodsuzoval, pouze jsem poukázal na nedostatek v postoji, který si myslím, že tam byl, toť vše.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » stř 26. bře, 2008 10:37

Co se tyce Bunkai, tak v dobe, kdy jeste nebylo volne kumite, jak ho zname dnes, tak bunkai byly na dennim poradku vycviku. V dobe, kdy pan Mikami cvicil na tom videu, to jiz byla generace zaku Masatoshi Nakayamy, ktera jeste byla ve styku s mistrem Funakoshim. To ale neni dulezite. Dulezite je to, ze je naprosto zbytecne pochybovat o tom, zda znali ti panove bunkai. Je jiste, ze cvicili bunkai jinym zpusobem nez dnes. Ne na cas, ne na krasu za kazdou cenu, ne za odmenu, ne jen na oko...I dnes jsou na stesti mistri, kteri to tak maji, ale ty nehledejme na tatami na mistrovstvi sveta...

Moto
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod KAMINARI » čtv 27. bře, 2008 11:19

Zajímal by mně Váš názor na vytváření novích kata. PRO a PROTI. Díky KAMINARI
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NOKT » čtv 27. bře, 2008 13:23

KAMINARI píše:Zajímal by mně Váš názor na vytváření novích kata. PRO a PROTI. Díky KAMINARI

Jakože dnes už toho moc nového nevymyslíš... Taky jsem došel třeba na jednu techniku. Pak mi kamoš poslal video a originalita byla fuč :D :D Já si myslím, že vše potřebně tam už bude...
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. bře, 2008 15:10

KAMINARI píše:Zajímal by mně Váš názor na vytváření novích kata. PRO a PROTI. Díky KAMINARI

No to je opravdu dobré téma do hádky.:D Odpověď je jednoduchá. Záleží na důvodu vzniku nové katy. Pokud je to jen pro sobecké zviditelnění některého "mistra", tak je to k ničemu a můžeme prohlásit, že starých kat máme dost.
Pokud to vznikne za účelem procvičení principů a kombinací, které odpovídají současným nárokům na sebeobranu, tak proč ne.
Příkladem může být Shotokan, jehož katy jsou prošpikovány sebeobranou proti dlouhým zbraním, což v současné době není až tak aktuální. Kombinace technik a postoje využívané v krátké vzdálenosti (např. sančin-dači, obloukové techniky, atd.) nejsou až tak zastoupeny. Další věcí je, že v žádné katě není často užívaný kop mawashi-geri. Takže kata, která by dokázala kompenzovat tyto "nedostatky" by svůj význam měla. Je ale otázkou zda se nezbytně musí vytvořit kata nová, možná by stačilo pouze se rozhlédnout po jiných školách, nějakou jejich katu vybrat a zařadit do systému.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KAMINARI » čtv 27. bře, 2008 17:26

Jako doplňující kata rád cvičím SEI EN CHIN z Goju Ryu, kvůli Shiko Dach a Sanchin Dachi. Na mavashi je celkem dobrá KITEI.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 27. bře, 2008 20:25

KAMINARI píše:Na mavashi je celkem dobrá KITEI.

To celkem je, zvlášť když jinou katu, která obsahuje mawashi neznám. :D

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 27. bře, 2008 22:49

Muj osobni nazor je ten, ze kdyz uz, tak je lepsi vybrat nejakou starou osvedcenou kata treba z goju nebo z shito, kdyz mate pocit, ze shotokan kata jsou pro vas nedostacujici. Ja ten pocit nemam, ale samozrejme to je jen muj pocit...Na to, abych cvicil mawashi geri, nepotrebuju vymyslet novou kata, kde bude obsazeno, ale proste budu cvicit kihon a kombinace, kde mawashi bude tak casto, jak budu chtit.
Kdyz neni v zadne kata yoko tobi geri, vymyslime kvuli tomu novou kata? Nebo bude stacit tuto techniku proste drilovat mimo kata? Odpoved je myslim jednoduse prosta. Uz tak je spousta kata, ktera nemame sanci se opravdu naucit a do toho dalsi a dalsi...
Kdyz budu chtit, tak vymyslim peknou atraktivni kata s jeste atraktivnejsim japonskym nazvem (treba tsunami) :D , ale proc? Nechci, nepotrebuji. Radsi se "vyradim" v kihonu :wink:
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » pát 28. bře, 2008 8:27

Moto píše:Muj osobni nazor je ten, ze kdyz uz, tak je lepsi vybrat nejakou starou osvedcenou kata treba z goju nebo z shito, kdyz mate pocit, ze shotokan kata jsou pro vas nedostacujici. Ja ten pocit nemam, ale samozrejme to je jen muj pocit...Na to, abych cvicil mawashi geri, nepotrebuju vymyslet novou kata, kde bude obsazeno, ale proste budu cvicit kihon a kombinace, kde mawashi bude tak casto, jak budu chtit.
Kdyz neni v zadne kata yoko tobi geri, vymyslime kvuli tomu novou kata? Nebo bude stacit tuto techniku proste drilovat mimo kata? Odpoved je myslim jednoduse prosta. Uz tak je spousta kata, ktera nemame sanci se opravdu naucit a do toho dalsi a dalsi...
Kdyz budu chtit, tak vymyslim peknou atraktivni kata s jeste atraktivnejsim japonskym nazvem (treba tsunami) :D , ale proc? Nechci, nepotrebuji. Radsi se "vyradim" v kihonu :wink:

To mawashi byl jen příklad. Yoko tobi geri má podstatně menší využití než mawashi, proto bych spíš volil mawashi, když už bych něco takového tvořil.
Na shotokan jsem poukázal také jen jako příklad, protože tento systém relativně slušně znám a naznačil jsem možnou cestu, kterou by se dalo vydat, netvrdím, že shotokan je pro mě nedostačující. Těžko můžu uvádět příklad na nedostatky systému goju, když o tom vím kulový.
Na konci úvahy jsem v podstatě napsal, že tvoření nových kat je zbytečné, starých je dost. :wink:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » pát 28. bře, 2008 10:14

Yoko tobi geri bylo taky jen priklad :wink:
No ale souhlasim, ze starych kata je uz dostacujici mnozstvi.
Je to proste kniha, kterou nemame sanci docist do konce, tak je zbytecne dopisovat a dolepovat dalsi stranky...

Moto
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...