Technické stupně v bojových uměních

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Technické stupně v bojových uměních

Příspěvekod patrik » úte 29. čer, 2004 11:58

Hoj všem...

Jakou hodnotu mají podle Vašeho názoru technické stupně?

Co vyjadřuje kupříkladu první dan?

Podle mě se tenhle stupeň v našich podmínkách nepatřičně přeceňuje...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 29. čer, 2004 12:17

Ve škole jsou dva stupně : učitel a žák
Na ulici jsou také dva stupně : ubráníš se a neubráníš se
Ale možná se dá někomu ubránit černě,zeleně nebo žlutě :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 29. čer, 2004 12:22

Ještě doplnění, aby nikdo neřekl, že do diskuze vstupuju bez argumentu :wink:

Díval jsem se pro jistotu do JPN slovníku, co znamená šodan a vysvětlení je "nejnižší stupeň" nebo "první stupeň"... o mistrovství ani slovo...

Patrik

P.S.
Ptal jsem se na serveru www.bojovaumeni.cz ne na serveru poulicniboj.cz nebo sebeobrana.cz

:roll:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yingjowpai » úte 29. čer, 2004 12:34

Asi tak. Může to znamenat, že jsi právě dokončil základní školu a už nejsi začátečník. Ještě tě ale čeká střední a vysoká. S mistrovstvím, tak jak je to chápáno např. v tradičních čínských bu, to nemá mnoho společného. Myslím, že Nishyama říkal, že to zavedli do karate pro motivaci mladých lidí, nic víc. 1. DAN by měl být v podstatě opravdový začátek studia bojových umění.
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Technické stupně v bojových uměních

Příspěvekod Picard » úte 29. čer, 2004 12:38

patrik píše:Hoj všem...

Jakou hodnotu mají podle Vašeho názoru technické stupně?

Co vyjadřuje kupříkladu první dan?

Podle mě se tenhle stupeň v našich podmínkách nepatřičně přeceňuje...

Patrik

Souhlasim s tim ze se stupne precenuji - to ze ma nekdo nejaky stupen vubec neznamena jestli neco opravdu umi. Znam to z cetnych prikladu :-)

Navic je u nes zakorenena dosti nestastna tendence lidi srovnavat podle stupnu - "Hele von ma druhy dan a tenhle taky, ale vubec to neumi ... :)." Clovek budto neco umi, nebo neumi. Technicky stupen mu v tom nijak nepomuze.

No a zaverem - konkretne u japonskych BU - v ruznych BU je napr 1. dan na ruzne urovni. Napr. v Kendo je to neco jako pokrocilejsi zacatecnik velmi zhruba tak po 3 - 5 letech cviceni. Rika se, ze shodan je teprve zacatek. Rozhodne zadny sensei, mistr. No ale myslim ze v jinych BU to je jine, trebas v Karate to je jine. Nebo ne?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » úte 29. čer, 2004 12:42

Barva pasku pro me vzdy znamenala kod od sejfu,kde byly zamceny nove techniky a informace.Ale jen ten,kdo si zasluzi prvni mistrovsky stupen,muze pochopit,ze ten pasek ma cenu 180kc.Ted kdyz cvicim napr. jiujitsu je mi uplne jedno,jakou barvu pasku mam,protoze prisun informaci a kvalitu treninku to nijak neovlivni.Zalezi jen na me,jak tvrde a poctive techniku provedu.Ninjutsu nerozumim a tam ty dany opravdu litaj.Proto si musim vazit tech vyssich pasku i tech nizsich,protoze nikdy nevim co me muzou naucit.
Naposledy upravil severin dne úte 29. čer, 2004 13:01, celkově upraveno 1
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 29. čer, 2004 12:44

2Picard...

Ohledně rozdílů v JPN bu.
Přesně to mě napadlo... v karate je 8. stupňů před šodanem, zatímco častější (aikidó, džúdó... kendó) je pouhých šest... nebo méně, protože někde se smí přeskakovat...

Potom je ale taky něco jiného dostat šestý, sedmý nebo osmý dan v aikidó a v kendó... V aikidó se dává za zásluhy, zatímco třeba v tom kendó je to za zkoušky...

A co přenos stupňe z jednoho bu na druhý... cvičím karate mám 5. dan a taky se trochu učím řekněme kendó... mám tedy 5. dan karate a kendó

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Paskovani

Příspěvekod mikeone » úte 29. čer, 2004 12:46

Je to sice dost individualni, ale v kazdem B.U., kde se takovy system pouziva, to znamena, ze zak dosahl jiste urovne. Ze zacatku technicke urovne a rozdily mezi temi nizsimi nejsou prilis zretelne. S vyssimi stupni se ty rozdily radikalne zvetsuji, propast mezi jednotlivymi dany se zvetsuje.
Pro iaido nebo kendo je mezi jednotlivymi dany predepsany odstup v letech cviceni a ma to svuj vyznam.
Na 2.dan vcetne (a ted mluvim o iaido) staci pouze dobra technika s minimem chyb, dobre nacasovani a odhad maai. Na 4.dan precizni technika bez chyb a na nacasovani musi byt videt, ze to, co clovek predvadi, prakticky funguje.

Zpet k Patrikovu dotazu, u iaido a jodo (ZNKR) vim, ze 1.dan se u nas precenuje, ale rikam to proto, ze oba stupne mam a vim, ze jsem porad jeste na zacatku.
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Paskovani

Příspěvekod patrik » úte 29. čer, 2004 12:52

mikeone píše:Zpet k Patrikovu dotazu, u iaido a jodo (ZNKR) vim, ze 1.dan se u nas precenuje, ale rikam to proto, ze oba stupne mam a vim, ze jsem porad jeste na zacatku.

Tohle jsem spíš myslel úplně jiným směrem, než je iaidó apod...
V jednom fóru tady se někdo rozohňoval, že někdo srovnává nějaký stupeň s mistrovským prvním danem... a to je přesně ten nejrozšířenější pocit... že první dan, respektive černý pás něco extra vyjadřuje...

Mimochodem v některých japonských budó začíná jakási "trenérská" úroveň někde od čtvrtého danu... tedy stáváte se asistentem pomocného asistenta...
:wink: zdaleka nejste učitel

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 29. čer, 2004 12:53

patrik píše:
A co přenos stupňe z jednoho bu na druhý... cvičím karate mám 5. dan a taky se trochu učím řekněme kendó... mám tedy 5. dan karate a kendó

Patrik

Ani bys neveril, kolikrat uz jsem podobnou blamaz videl :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Paskovani

Příspěvekod Picard » úte 29. čer, 2004 12:58

patrik píše:
mikeone píše:Zpet k Patrikovu dotazu, u iaido a jodo (ZNKR) vim, ze 1.dan se u nas precenuje, ale rikam to proto, ze oba stupne mam a vim, ze jsem porad jeste na zacatku.

Tohle jsem spíš myslel úplně jiným směrem, než je iaidó apod...
V jednom fóru tady se někdo rozohňoval, že někdo srovnává nějaký stupeň s mistrovským prvním danem... a to je přesně ten nejrozšířenější pocit... že první dan, respektive černý pás něco extra vyjadřuje...

Mimochodem v některých japonských budó začíná jakási "trenérská" úroveň někde od čtvrtého danu... tedy stáváte se asistentem pomocného asistenta...
:wink: zdaleka nejste učitel

Patrik

Konretne v Kendo je to nejak takto

shodan beginner with solid basics
nidan starting to understand a little bit about kendo
sandan intermediate, able to instruct beginners
yondan junior instructor
godan instructor
rokudan senior instructor
nanadan master instructor
hachidan Kendo god :-)

V Japonsku maji prvni dan 14tileti kluci (a holky)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Film

Příspěvekod Picard » úte 29. čer, 2004 13:14

No pokud by vas zajmaly zkousky v Kendo, tak si stahnete tehnle film

http://kendoshop.com/images/8dan.wmv

Je to moc prima dokument z National Geographic o zkouskach na 8. dan (kde je mimochodem uspesnost nejake 1% )
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 29. čer, 2004 14:04

Technické stupně??Nemají žádnou hodnotu,pokud nejsou podpořeny patřičnými znalostmi a dovednostmi :!: Ani nevím,co víc k tématu napsat....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Traft » úte 29. čer, 2004 14:52

Je smutne ked sa technicke stupne davaju iba pre motivaciu.Potom si ziak mysli ze ked ma 1.kyu napr. v Aikide, tak si mysli ze fakt nieco vie a zacne sa s tym chvalit a potom to na ulici moze velmi zle dopadnut.
Ale je to individualne podla bojoveho umenia.
Napr. v Jiu-jitsu o stupne fakt islo aspon v nasom klube.Pokial som mal zlty opasok(5.kyu), nemohol som cvicit techniky z oranzoveho(4.kyu).A tym padom som bol nuteny chodit na skusky.A ti ktorym nezalezalo na technickych stupnoch mali smolu, lebo sa nikam nedostali.Iba ak tam boli uz dlhe roky tak im trener ukazoval aj ine techniky.
Traft
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Stuart » úte 29. čer, 2004 15:37

Myslim že by se v barvě pásku mělo velkym způsobem odrážet to co jeho držitel umí.Ne vžycky to ale samozřejmě platí.

Co já vim tak Funakoshi převzal systém pásků od Jegoro Kano,zakladatele Judo.

Kyokushin

1. KYU - Hnědý pás s černým pruhem

Údery a seky
ryuto-ken-tsuki (Jodan,Chudan), naka-yubi-ippon-ken (J,Ch), oya-yubi-ken (J,Ch), atama-tsuki (mae,yoko,ushiro)

Bloky
kake-uke-jodan, haito-uchi-uke

Kopy
odan-uchi-haisoku-geri, oroshi-uchi-kakato-geri, oroshi-soto-kakato-geri, tobi-yoko-geri

Kata
yantsu a tsuki-no-kata

Renraku
levý bojový postoj - a/ pohyb s útokem - oi-tsuki, gyaku-tsuki a shita-tsuki. b/ pohyb s útokem - oi-mawashi-geri, oi-tsuki, gyaku-tsuki, gyaku-mawashi a gedan-barai.

Tachi Waza (hody)
o-soto-gari, de-ashi-barai, o-goshi a seoi-nage

Jiyu ipon kumite
VI kyokushinkai kumite

Kumite
30 zápasů po 2 minutách

Tameshiwari(přerážení)
seiken-tsuki, shuto-sakotsu-uchi a Geri

Kondiční test
70 x klik na pěstech, 20 x klik na prstech, 100 x "sklapovačka", kde při jedné se musí obrátit k levému a pravému koleni, 20 x přeskok přes partnera, 30 x přeskok přes pás

- Dobrá znalost osobností z Kyokushin

Takže třeba tady si myslim že se to v tom určitym způsobem odrazí..Já mám dost i po jednom kumite kliků udělám ani ne 40 a na prstech ani ne jeden a čtvrtinu těch technik neznám,přerazim si tak maximálně vlastní ruku o yoko tobi geri ani neuvažuju..Takže až se dostanu tak daleko tak to znamená že sem určitou cestu postoupil..Myslim že pak můžu bejt na ulici vcelku vklidu..

Shotokan

1. KYU - hnědý pás

KIHON

Oi - cuki (džodan)

Sanbon - cuki / Mae - geri (zpět)

Age - uke / Mae - geri (zpět) / Gyaku - cuki

Soto - uke / Joko - enpi (Ki) / Uraken / Gyaku - cuki (Zk)

©uto - uke / Mae - yoko - geri / Gyaku - cuki (Zk)

Mae - geri (džodan) / Džodan, čudan - rencuki

Mavaši - geri (džodan) stejnou nohou bez pokládání na zem Joko - geri kekomi (čudan)

Joko - geri kekomi (čudan) s obratem

Uširo - geri

Aši - barai / Gyaku cuki

KOMBINACE

Kizami - cuki / Oi - cuki/ Gyaku - cuki

Mae - mavaši - geri (čudan) / vpřed Ura - mavaši - geri

KUMITE
Džiu - ippon - kumite
Oi - cuki (džodan) L
Oi - cuki (čudan) P
Mae - geri (čudan) L
Mavaši - geri P
Joko - geri kekomi (čudan) L
Uširo - geri P

KATA
Dle výběru : Bassai Dai, Empi, Jion, Hangetsu, Khanku - dai

K čemu mi sou tyhle věci??Můžu znát 100 technik ale v boji neudělám ani jednu..

Nehledě na porovnání složitosti technik(yoko tobi geri..) kterej hnědej pásek má výšší cenu?

A to je obojí karate z jednoh zdroje,principy,techniky etiketa dojo,všechno platí na 90% stejně..Je to jenom v přístupu..Ještě že nemám podobný požadavky na Aikido a podobně..
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » úte 29. čer, 2004 15:52

No ony ty zkousky jsou vubec zajimave. Napr. v Kendo se na dan (jakykoliv) delaji pouze kata a siai (souboj) + pisemny test a na vyssi stupne esej. Nic jineho. Zadne techniky se nepredvadi, vse musi byt videt v siai.
Naposledy upravil Picard dne úte 29. čer, 2004 19:18, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stuart » úte 29. čer, 2004 17:34

Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » úte 29. čer, 2004 18:17

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:56, celkově upraveno 1