pucmaz píše:ukrop: mas pravdu s tim, ze nejde overit zadnym zpusobem to skutecne bojovani, protoze ve valce opravdu nejsme. Jenze naskyta se otazka, kdo je takovemu boji bliz svym zpusobem treningu a jaky smysl ma nejake pomerovani (skutecne bez ohledu na to, kdo vyhraje nebo prohraje) s pravidly a chranici. Okinawske karate se takoveho cvicneho boje prakticky vzdalo a to mimo jine proto, ze jakmile se vytvori nejaka omezeni, nutne se jim bohuzel prizpusobi i zpusob treningu. Prave proto dneska vypada sportovni judo, karate atd. jak vypada a vsechno je uz na mile vzdalene od puvodni myslenky. Jednoduse receno, kdyz zacneme cvicit kickbox, prestane to byt okinawske karate a kdyz budeme cvicit karate, nikdy se podle pravidel kickboxu nebudeme rovnat kickboxerum.
Jestli tohle zni jako vymluvy, tezko s tim neco udelam. Sparringu jsem na MT absolvoval hromadu, sundal jsem peknejch par lidi a byl jsem i sundan tak, ze mi hucelo do vecera v hlave. Strach nemam, ale proste je to michani jablek s hruskama...
Pod tohle se ti podepisu, nebot uz jsem podobnou debatu dost mozna prave s Ukropcanym vedl, nicmene jak pise RBR, nikam to nevedlo:)
I Luen ti jiste potvrdi, ze jsem se ho trosku udivene na lonskem setkani ptal, proc jeho kluci defacto jedou MT, kdyz takova pravidla svym zpusobem uricte degradujou "filozofii" WCH.
PS:Hlavne mi prosim te Luene ted opet nepis, ze ty preci zadnym zastanecm WCH nejsi, protoze by to pusobilo prinejmensim pokrytecky, peace;)