Technické stupně v bojových uměních

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Technické stupně v bojových uměních

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 6:51

Sennin píše:Už sám název "technický stupeň" napovídá, že se jedná o znalosti v oblasti techniky, což by mělo vylučovat označení mistrovství jako takového.

Jistě, proto mnohá BU krom technických stupňů udělují také "instruktorské licence" nebo "certifikáty"

Proto také existují další označení jako kjóši nebo hanši vedle 7. - 9. danů nebo šihan (od 6. danu)... záleží na disciplíně.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 27. črc, 2004 7:57

Mno, pánové...

Dlouho jsem váhal účastnit se této debaty protože mi spekulace o technických stupňích přišla zbytečně malicherná a mistr zenu by mi asi za to "nabančil", že se "trápím" s takovými zbytečnostmi a nevěnuji energii jiným, důležitějším věcem. Třeba meditaci, nebo cvičení, že .-) Ale budiž... přidám něco svého...

Technický stupeň a barva pásu značí, kam až žák ve svém studiu došel. Značí co umí, kde je a ukazuje mu cestu dál. Technické stupně by neměli být chápány odděleně, ale každý další pouze jako doplnění předchozích znalostí. Krom toho není to jen o technice, alespoň v Miura ryu posuzujeme i etickou vyspělost žáka... a to i u nižších kyu. Nikdo přeci nechce špatné žáky. Nemyšleno techniky, ale i eticky. Na etice a tradici BU stojí. Takže i takto...

Dále ano, rozlišení jsou (mluvím za nás JJRČR, nemohu soudit jiné) i v těch certifikátech. Máme instruktorské zkoušky, učitelské zkoušky a pak také, samozřejmě, zkoušky na tituly sensei a dále (renshi, shihan, kyoshi). Černý pás je složitá věc. Osobně ho považuji za znak mistrovství, protože vím, jak trnitá cesta k němu vede a jak je nutno na něj studovat, nejen technicky, ale součástí je i teoretická zkouška z psychologie, zdravovědy, pedagogiky, historie BU atp. Ovšem viděl už jsem lidi, kteří měli např 3.Dan a nevěděli pomalu ani odkud jejich BU pochází a jakou má historii (speciálně podle mě problém sportovních zaměření). takže ono záleží jaké máte na černý pás nároky. Nelze všechny házet do jednoho pytle. Ovšem pak je tu problém ten, že laik se postaví... uvidí u jednoho černý pás... u druhého černý pás a oba pro něj znamenají totéž. Protože neví.

Tahle problematika je složitá. Těžko to někdo z nás vyřeší. Vlastně ani nevím co jde na tom řešit. Ale diskuze je to zajímavá... občas se člověk dozví "drsné věci". PS: třeba nyní jsem četl v Fighters magazínu o TKD ITF a tam bylo, že nejvyšší žákovský technický stupeň (1.kup) lze záskat i po několika měsících cvičení. To jsem tedy zíral.... mít Dan třeba za rok a půl, hmmm. Jenže to se pak nemůžem divit, že nám po zemi běhá stovky lidí s černým pásem, ale bez základních znalostí (teoretických, etických, atp.)

S pozdravem Tom
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 9:33

Gino píše:Mno, pánové...

Dlouho jsem váhal účastnit se této debaty protože mi spekulace o technických stupňích přišla zbytečně malicherná a mistr zenu by mi asi za to "nabančil", že se "trápím" s takovými zbytečnostmi a nevěnuji energii jiným, důležitějším věcem. Třeba meditaci, nebo cvičení, že .-)

To bys mohl napsat o každém tématu tady :wink:

Gino píše:Technický stupeň a barva pásu značí, kam až žák ve svém studiu došel. Značí co umí, kde je a ukazuje mu cestu dál. Technické stupně by neměli být chápány odděleně, ale každý další pouze jako doplnění předchozích znalostí. Krom toho není to jen o technice, alespoň v Miura ryu posuzujeme i etickou vyspělost žáka... a to i u nižších kyu. Nikdo přeci nechce špatné žáky. Nemyšleno techniky, ale i eticky. Na etice a tradici BU stojí. Takže i takto...

Souhlas, ale jak zkoušíte, zda je někdo eticky dost vysoko?

Gino píše:Dále ano, rozlišení jsou (mluvím za nás JJRČR, nemohu soudit jiné) i v těch certifikátech. Máme instruktorské zkoušky, učitelské zkoušky a pak také, samozřejmě, zkoušky na tituly sensei a dále (renshi, shihan, kyoshi).

jj v každém BU je nějaký takový systém (měl by být)... a nejde až tak o trenérské třídy, to je otázka legislativy, ale i o tu etickou úroveň...

ve staré škole kterou dělám já, jsou vedle technických stupňů (moderní kjú & dan a staré stupně "menkjó" apod.) i tituly "učitelské" šoden, čúden, kuden a okuden. Kandidáti na ně jsou představeni a rok, dva je jejich úroveň posuzována a sledována...

Gino píše:Černý pás je složitá věc. Osobně ho považuji za znak mistrovství, protože vím, jak trnitá cesta k němu vede a jak je nutno na něj studovat, nejen technicky, ale součástí je i teoretická zkouška z psychologie, zdravovědy, pedagogiky, historie BU atp. Ovšem viděl už jsem lidi, kteří měli např 3.Dan a nevěděli pomalu ani odkud jejich BU pochází a jakou má historii (speciálně podle mě problém sportovních zaměření). takže ono záleží jaké máte na černý pás nároky. Nelze všechny házet do jednoho pytle. Ovšem pak je tu problém ten, že laik se postaví... uvidí u jednoho černý pás... u druhého černý pás a oba pro něj znamenají totéž. Protože neví.

A tam bych skoro řekl, že je to o tom přeceňování 1. danu... Už jsme to tu někde (v jiném fóru možná) probírali... 1. dan, tedy černý pás, není (v JPN) obvykle ani mistrovský stupeň ani oprávnění vyučovat... Tady se často někdo s černým pásem dostal na konec a o učení se už jenom mluví
:cry:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 27. črc, 2004 10:10

Ad 1/ ano, Patriku, máš pravdu... mohl o všem... však také před měsíci jsem zde horlivě přispíval a pak mi došla ona věc... ®e neustále se tu, nebo něco, obhajovat nemá smysl .-)) Ale to už je na vlastní tema.

Ad 2/ jak člověk pozná, že je někdo eticky vysoko. To už je zase v celé systemu. Pokud někoho doporučím ke zkouškám, tak ten člověk musí mít mou důvěru. Tedy pakliže je někdo zkoušen, má důvěru svého učitele. To zkušební komisař posoudit nemůže... vidí ho málo, ale je na učiteli samotném, zda ho ke zkoušce pustí, či nikoli. Je to jeho odpovědnost. A to závidí na tom, jaké máš učitele. Učit nemůže každý, kdo si řekne... snad mě chápeš, jak to myslím...

Ad 3/ učitelské tituly je skvělá věc, souhlasím - zejména s tím, že je kandidát posuzován delší dobu, než jen jedno odpoledne (tak dlouho asi trvají různé trenérské kvalifikace, ne?)... krom toho.. slovo trenér bytostně nesnáším :-))

Ad 4/ přecenování 1.Dan - ano... ano, beru to. Ale zde v ČR není mnoho s 4.Dan a výše... ti lidé tu musejí "vyrůst"... ale s tím přeceňováním souhlasím. Nicméně zase, jak jsem řek, záleží na tom, co je to za člověka a co vše na ten 1.Dan umí... co vše splnil za požadavky... a to je organizaci od organizase jiné.

Tom
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 10:27

Gino píše:Ad 4/ přecenování 1.Dan - ano... ano, beru to. Ale zde v ČR není mnoho s 4.Dan a výše... ti lidé tu musejí "vyrůst"... ale s tím přeceňováním souhlasím. Nicméně zase, jak jsem řek, záleží na tom, co je to za člověka a co vše na ten 1.Dan umí... co vše splnil za požadavky... a to je organizaci od organizase jiné.

jj ale obhajovat přeceňování 1. danu nízkou technickou úrovní v ČR mi nesedí...

taky nemám 4. dan... nemám ani 1. ale učím...

...jenže mimoto se učím - víc času trávím na seminářích, kde mě učí ostatní než na těch, kde bych měl něco vysvětlovat já.

spousta těch prvních danů tady ani žádného učitele s vyššími stupni (třeba v zahraničí) nemá a ani nehledá... chápeš, co myslím?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 27. črc, 2004 12:36

Patriku,

moment, jen aby nedošlo k nedorozumění... neobhajuji přeceňování 1.Danu, to rozhodně ne. Jen bych nerad, aby to vypadalo, že si jich nevážím :-) Přeci jen těm, co učí, patří (nejen) má úcta za to, co dělají. Protože vést dojo není jen tak nějaká srandička. A ti, co to dělají dobře (nemyšleno množstvím žáků, ale jejich spokojeností a umem) nechť jsou pochváleni.

Koneckonců, Patriku, nejsi sám... i já učím. A dodávám, že také nemám ani ten 1.Dan. Víme všichni, že přímo nezáleží na technickém stupni, ale hlavně na tom co umíš, jak to učíš a jak to dokážeš naučit. Rozumím ti, neboj, jelikož i já to dělám podobně jako ty. Učení je fajn, ale člověk nesmí usnout na vavřínech a zapomenout, že i on sám se musí POŘÁD učit.

Tom
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 12:41

Gino píše:Koneckonců, Patriku, nejsi sám... i já učím. A dodávám, že také nemám ani ten 1.Dan. Víme všichni, že přímo nezáleží na technickém stupni, ale hlavně na tom co umíš, jak to učíš a jak to dokážeš naučit. Rozumím ti, neboj, jelikož i já to dělám podobně jako ty. Učení je fajn, ale člověk nesmí usnout na vavřínech a zapomenout, že i on sám se musí POŘÁD učit.

no a o tom to je... každý z nás říká, že se pořád učíme... a že jsme skromní a vůbec... :wink:

ale pořád omíláme, že 1. dan je mistrovský stupeň... jsem mistr, když získám 1. dan za 3 - 5 let cvičení?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 27. črc, 2004 12:55

patrik píše:
Gino píše:Koneckonců, Patriku, nejsi sám... i já učím. A dodávám, že také nemám ani ten 1.Dan. Víme všichni, že přímo nezáleží na technickém stupni, ale hlavně na tom co umíš, jak to učíš a jak to dokážeš naučit. Rozumím ti, neboj, jelikož i já to dělám podobně jako ty. Učení je fajn, ale člověk nesmí usnout na vavřínech a zapomenout, že i on sám se musí POŘÁD učit.

no a o tom to je... každý z nás říká, že se pořád učíme... a že jsme skromní a vůbec... :wink:

ale pořád omíláme, že 1. dan je mistrovský stupeň... jsem mistr, když získám 1. dan za 3 - 5 let cvičení?

Patrik

Nejsi patriku!

(Promin, chtel jsem ti udelat radost, tim ze ti tak pekne zanotuju :-))
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 27. črc, 2004 12:58

Picard píše:
patrik píše:... jsem mistr, když získám 1. dan za 3 - 5 let cvičení?

Patrik

Nejsi patriku!

(Promin, chtel jsem ti udelat radost, tim ze ti tak pekne zanotuju :-))

muhehe... Picarde, Mr.Tvolo i BRGRééé...

to byla řečnická

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 27. črc, 2004 13:01

patrik píše:
muhehe... Picarde, Mr.Tvolo i BRGRééé...

to byla řečnická

Patrik

Tak to sorrac :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 27. črc, 2004 20:56

Patriku nevím, jak ty to ctíš, ale já ctím 1.Dan jako první mistrovský stupeň. Tím ale neříkám, že každý, kdo ho má je mistrem... definuj mi pojem "mistr"? To, jestli jsi, nebo nejsi mistrem nezáleží na tom, zda nosíš černý pás. To nechť posoudí jiní... osobně si myslím, že mistr je poznat v davu... jak jsem řekl, viděl jsem "týpky" s třeba 3.Danem a byli to opravdu jen týpci. A viděl jsem člověka s 1.kyu, který se podle mě choval jako mistr, jen neměl mistrovský stupeň.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 27. črc, 2004 20:58

Básník tím chtěl říci, že nepotřebuji aby měl člověk jakýkoli Dan k tomu, abych ho považoval za mistra. A naopak... žádný Dan mě nepřesvědčí o tom, že ten člověk je mistr, dokud ho sám neuvidím, neuslyším atp. Tá písmenka a číslice o člověku nevypovídá nic.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 27. črc, 2004 21:35

Gino - Tos mi ukradl z úst :wink: :lol:

Myslím si,že ten "bájný" 1.dan....ten černý pás,by neměl dostat člověk,který na to nemá.Nemyslím fyzicky,to je to nejjednodušší...... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 27. črc, 2004 21:55

Nemyslím fyzicky,to je to nejjednodušší......
--

- to isto pan teoretik ...
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 27. črc, 2004 22:19

Gino píše:Patriku nevím, jak ty to ctíš, ale já ctím 1.Dan jako první mistrovský stupeň.

Proste to bude tim, ze je to v ruznych BU ruzne. V Kendo je prvni dan, clovek, ktery na nejake prijatelne urovni ovladl zaklady. Tedy neco jako pokrocily zacatecnik, velmi zhruba asi tak po 2 - 5 letech cviceni, v Japonsku maji prvni dan 14tilety kluci (a holky :-)) Nejaky mistr, ve smyslu ucitelvedouci sve zaky, moralni autorita a respektovana osoba, zacina tak nekde od 3. - 4. danu (zacina).

Proste tohle nema smysl zobecnovat na vsechna bojova umeneni, je to ruzne. Uz bych to neresil :-)
Naposledy upravil Picard dne úte 27. črc, 2004 22:21, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 27. črc, 2004 22:20

marvin píše:
Nemyslím fyzicky,to je to nejjednodušší......
--

- to isto pan teoretik ...

Zřejmě nechápeš,o čem mluvím.Netvrdím,že je to LEHKÉ!!!!!!I fyzicky se nadřeš......jenže pokud budeš jen namakanej,ale jinak "blb",tak nejsi mistr :wink: Jsi jen další v řadě......už chápeš,jak to myslím??
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 6:08

Gino píše:Patriku nevím, jak ty to ctíš, ale já ctím 1.Dan jako první mistrovský stupeň.

Nejde o to, jak to cítím... 1. dan není nic mistrovského...

Picard píše:Proste to bude tim, ze je to v ruznych BU ruzne. V Kendo je prvni dan, clovek, ktery na nejake prijatelne urovni ovladl zaklady. Tedy neco jako pokrocily zacatecnik, velmi zhruba asi tak po 2 - 5 letech cviceni, v Japonsku maji prvni dan 14tilety kluci (a holky :-)) Nejaky mistr, ve smyslu ucitelvedouci sve zaky, moralni autorita a respektovana osoba, zacina tak nekde od 3. - 4. danu (zacina).

Picarde, já bych řekl, že si prostě kendó udrželo ten "správný" přístup... s těma 1. danama to bylo (je?) pořád totéž, ale tady je to prostě černej pás a víc už není... Ty dany po 2 - 5 letech cvičení od 15 let věku jsou úplně normální věc právě proto, že to zas tak moc nezajímá.

Jenže u nás se z toho bere jenom ta část, o tom, kdy, za jak dlouho ho získáme... a to, že to nic neznamená už se neřeší...

Dá rozum, že člověk, který dodržuje nějakou tradici, musí respektovat, že 1. dan je víc než žádný dan... to já respektuju, ale taky si ten 1. dan musí uvědomit, že prostě jenom déle cvičí... :wink:

Picard píše:Proste tohle nema smysl zobecnovat na vsechna bojova umeneni, je to ruzne. Uz bych to neresil :-)

K tomu se dobéřeme pokaždý :wink: ať jsme, kde jsme

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 28. črc, 2004 7:54

Ak niekto z Vas ziska 1.dan, alebo 1.majstrovsky stupen ako chcete, tak zisti len jednu vec, ze ma za sebou "rozcvicku"...

Ten stupen vypoveda o tom ze chces nieco viac ako 85% ostatnych a ze si ochotny preto nieco urobit. To ci je niekto majster sa neda povedat po 2-5 ani po 10 rokoch cvicenia ...

Apropo "Majster" co to slovo podla vas znamena?

Bolo
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 8:01

Bolo píše:Apropo "Majster" co to slovo podla vas znamena?

Mno Mistr ve vztahu k našim učitelům nepoužívám/e...

Používám termín "sensei" za čímž vidím "učitel" (i když ten druhý význam je "mistr").

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. črc, 2004 8:03

Mistr by měl být člověk,který je vyrovnaný,osobnost......měl by studenta nejen učit bojovat,ale i přemýšlet a v podstatě ho vychovávat.Ani nezáleží na barvě opasku.....
Jeho starost a přehled o studentech by neměl končit zároveň s koncem lekce.....jak to přiblížit..?......v podstatě takový adoptivní rodič.Alespoň takhle bych si mistra představoval já(prostě člověk,ke kterému můžu vzhlížet :!: :idea: ).
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně