Gino píše:Mno, pánové...
Dlouho jsem váhal účastnit se této debaty protože mi spekulace o technických stupňích přišla zbytečně malicherná a mistr zenu by mi asi za to "nabančil", že se "trápím" s takovými zbytečnostmi a nevěnuji energii jiným, důležitějším věcem. Třeba meditaci, nebo cvičení, že .-)
To bys mohl napsat o každém tématu tady
Gino píše:Technický stupeň a barva pásu značí, kam až žák ve svém studiu došel. Značí co umí, kde je a ukazuje mu cestu dál. Technické stupně by neměli být chápány odděleně, ale každý další pouze jako doplnění předchozích znalostí. Krom toho není to jen o technice, alespoň v Miura ryu posuzujeme i etickou vyspělost žáka... a to i u nižších kyu. Nikdo přeci nechce špatné žáky. Nemyšleno techniky, ale i eticky. Na etice a tradici BU stojí. Takže i takto...
Souhlas, ale jak zkoušíte, zda je někdo eticky dost vysoko?
Gino píše:Dále ano, rozlišení jsou (mluvím za nás JJRČR, nemohu soudit jiné) i v těch certifikátech. Máme instruktorské zkoušky, učitelské zkoušky a pak také, samozřejmě, zkoušky na tituly sensei a dále (renshi, shihan, kyoshi).
jj v každém BU je nějaký takový systém (měl by být)... a nejde až tak o trenérské třídy, to je otázka legislativy, ale i o tu etickou úroveň...
ve staré škole kterou dělám já, jsou vedle technických stupňů (moderní kjú & dan a staré stupně "menkjó" apod.) i tituly "učitelské" šoden, čúden, kuden a okuden. Kandidáti na ně jsou představeni a rok, dva je jejich úroveň posuzována a sledována...
Gino píše:Černý pás je složitá věc. Osobně ho považuji za znak mistrovství, protože vím, jak trnitá cesta k němu vede a jak je nutno na něj studovat, nejen technicky, ale součástí je i teoretická zkouška z psychologie, zdravovědy, pedagogiky, historie BU atp. Ovšem viděl už jsem lidi, kteří měli např 3.Dan a nevěděli pomalu ani odkud jejich BU pochází a jakou má historii (speciálně podle mě problém sportovních zaměření). takže ono záleží jaké máte na černý pás nároky. Nelze všechny házet do jednoho pytle. Ovšem pak je tu problém ten, že laik se postaví... uvidí u jednoho černý pás... u druhého černý pás a oba pro něj znamenají totéž. Protože neví.
A tam bych skoro řekl, že je to o tom přeceňování 1. danu... Už jsme to tu někde (v jiném fóru možná) probírali... 1. dan, tedy černý pás, není (v JPN) obvykle ani mistrovský stupeň ani oprávnění vyučovat... Tady se často někdo s černým pásem dostal na konec a o učení se už jenom mluví
Patrik