Jaké umění/styl vybrat? aneb chci začít s bojovým sportem..

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Anonymní » pát 30. črc, 2004 0:33

zapomel jsem se podepsat-Honza.
treba si to predstavuju moc jednouduse, vse je mozne-proto se zde ptam
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 30. črc, 2004 6:51

Anonymní píše:...Ano, a je i mozne ze jsem cekal neco jineho vzdyt jsem to i napsal..
Cekal jsem , ze prijde trener, alespon trosku se me zepta a co mi jde, atd, vysvetli (naznaci) zakladni principy atd atd. Nic z toho. Prisel jsem- ahoj, tak se koukej na ostani kluky. Vazne super :(

Bohužel, v mnoha školách a klubech karate chybí větší individuální přístup od začátku, učitelé si asi říkají, že na to je čas a věnují se pouze drilu základní techniky, spostu cvičenců to časem znechutí a přestane bavit.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 8:54

Anonymní píše:Ano, a je i mozne ze jsem cekal neco jineho vzdyt jsem to i napsal..
Cekal jsem , ze prijde trener, alespon trosku se me zepta a co mi jde, atd, vysvetli (naznaci) zakladni principy atd atd. Nic z toho. Prisel jsem- ahoj, tak se koukej na ostani kluky. Vazne super :(

IMHO to Ti řekl docela dobře...

...a Ty víš jak moc základní principy jsou těmi základními principy? U mě taky lidi chtěj cvičit víc a víc a nemaj zvládnutý ani jak správně stát... a chodit.

ukropcany píše:4Honza - Asi Ta to nepotesi, ale preco si myslis, ze by sa Ti mal ucitel nejako venovat? Ja viem, ze by to bolo super, ale poznas prislovie "snad nazbyl, snadno pozbyl"? Cloveku, ktory pred "par dnami" zacal cvicit nema velky zmysel sa venovat, pretoze ako ucitel nikdy nevies, kedy sa ten clovek zbali a odide. A co potom? Ty sa mu venujes ako pako a on to cele zahodi... ne ne, kamkolvek prides, vsade si tu doveru budes musiet ziskat. Samozrejme ina otazka je, ci tam tie vedomosti su, ale to uvidis podla urovne ziakov... aky ucitel, taky ziak...

souhlas... pro někoho kdo učí je to dost namáhavý investovat do žáka nějakou energii... mno a ten odpad začátečníků a "pokročilejších" je takový, že ta energie potom přijde vniveč...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 30. črc, 2004 9:32

Coz ovsem neznamena, ze by ucitel nemel venovat vsem svym zakum maximum usili, protoze jinak by to moc dobry ucitel nebyl.

Ovsem je to oboustrany vztah i zak by mel vyvinout maximalni snahu a usili. Pro noveho zaka (hlavne ze zacatku) je hlavni spise drilovat zaklady at mu pekne prejdou do krve, na nejake velke povidani o principech prijde cas pozdeji. Pkud tohle zak nepochopi a netrenuje usilovne a je znudeny a odchazi, pak to neni moc dobry zak.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 30. črc, 2004 9:36

Ano.. když jsem začal vyučovat, také jsem byl pln touhy věnovat se maximálně každému z žáků... ale pak jsem narazil. Zjistil jsem, že mi na nich záleží, že jsem pro ně udělal první i poslední a kdejak pomohl... a oni pak odešli a neřekli ani "děkuji". To pak není příjemný pocit. Dnes se snažím dávát si pozor koho co učím, co komu dávám... abych takzvaně "nevyhazoval zlato oknem".
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 9:39

Picard píše:Coz ovsem neznamena, ze by ucitel nemel venovat vsem svym zakum maximum usili, protoze jinak by to moc dobry ucitel nebyl.

to je jasný

Picard píše:Ovsem je to oboustrany vztah i zak by mel vyvinout maximalni snahu a usili. Pro noveho zaka (hlavne ze zacatku) je hlavni spise drilovat zaklady at mu pekne prejdou do krve, na nejake velke povidani o principech prijde cas pozdeji. Pkud tohle zak nepochopi a netrenuje usilovne a je znudeny a odchazi, pak to neni moc dobry zak.

jj... jenže většina těch odcházejících žáků si řekne: to není dobrý učitel (styl... škola)...

troufám si říct, že někteří učitelé, když jim odejde žák trochu zapochybujou, zda jsou dobrými učiteli... a něco s tím dělaj.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 30. črc, 2004 10:09

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:50, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 30. črc, 2004 10:27

Stejny system jak pise Puczmaz funguje i na Kendo u nas v dodzo (jinde to bude tak nejak stejne). Prvnich tri az sest mesicu zaci drou zaklady, postoje praci nohou zakladni seky atd. aby si dostatecne zazili. To vse pod vedenim nektereho ze starsich zaku. Cvici bez ochrane vystroje bogu "na sucho" driluji nekolik malo pohybu a postoju. Pokud projdou timto obdobim, a na nejake prijatelne urovni zvladnou tyto zaklady, zacnou pak cvicit v komplentni vystroji umoznujici nacvik boje na plny kontakt ve skupine pokrocilych, kterou vede sensei.

Muj odhad je ze tak 50% lidi skonci v tom prvnim obdobi (moc tvrde prace, puchyre, unava, zadny spektakularni seky z otocky co videli v TV, hodne unavy... ), asi tak 20% skonci po nekolika prvnich trenincich v bogu (jeste vice prace, vice unavy, modriny, furt zadny husty sektakularni triky ....) no a suma sumarum tak 80-90% lidi do roka skonci. Ti co zustanou pak maji sanci se zacit opravdu neco ucit.

V Japonsku to bude trochu jine, protoze v drtive vetsine si tim prvnim obdobim prjdou zaci v detskem veku na skole, kde je Kendo povinne volitelne, a dospeli uz ho maji vetsinou za sebou.
Naposledy upravil Picard dne pát 30. črc, 2004 10:36, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 10:36

Picard píše:Stejny system jak pise Puczmaz funguje i na Kendo u nas v dodzo ...

jj...

Tradiční džódó. Přijdeš, půjčíš si džó a "naučíš se" první dvě techniky... cvičíš je celý trénink, bez partnera... potom (2. - 3. trénink?) přidáš třetí a později (podle toho, jak to jde) další...
...zpestřením je cvičení stejných dvou/tří technik formou učikomi (srovnej kendó & džúdó)... a jedna kata. Do půl roku "se naučíš" základních dvanáct technik bez partnera, začneš cvičit tytéž techniky s partnerem a začátečnické katy (ve dvojici)...

Čas od času koukneš na něco, co cvičí pokročilejší... takže máš nějakou představu, kam se to sune.

Do roka "kihon" zvládneš nebo Tě to v průběhu toho roku přestane bavit. Když Tě to přestane bavit v tomto období, je jasné, že by Tě to nebavilo ani pozdějc...

Není to chyba školy ani učitele (osobně se mi to zdá pro výuku funkční). Jenom to pro Tebe nebylo to pravý...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 30. črc, 2004 15:37

ukropcany píše:4Honza - Asi Ta to nepotesi, ale preco si myslis, ze by sa Ti mal ucitel nejako venovat? Ja viem, ze by to bolo super, ale poznas prislovie "snad nazbyl, snadno pozbyl"? Cloveku, ktory pred "par dnami" zacal cvicit nema velky zmysel sa venovat, pretoze ako ucitel nikdy nevies, kedy sa ten clovek zbali a odide. A co potom? Ty sa mu venujes ako pako a on to cele zahodi... ne ne, kamkolvek prides, vsade si tu doveru budes musiet ziskat. Samozrejme ina otazka je, ci tam tie vedomosti su, ale to uvidis podla urovne ziakov... aky ucitel, taky ziak...

proc si to myslim? protoze IMHO kdyz chce nekdo delat ucitele tak ¨ho asi bavi ucit , predavat informace a zkusenosti dal. Chapu ze to mnoho lidi omrzi a ani nepodekuje, ale vyrovnany ucitel stim musi pocitat ne?

a se ziskavani duvery-jak si to mam predstavit? zazite-lezt nekomu do riti? Tohle presne jsem videl v klubu a i ve skole, a je presne to, co se mi priserne hnusi.
Jak rikam-jsem nejsipise v tomto moc naivni :cry:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 30. črc, 2004 15:55

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:48, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 30. črc, 2004 15:59

Honza píše:

proc si to myslim? protoze IMHO kdyz chce nekdo delat ucitele tak ¨ho asi bavi ucit , predavat informace a zkusenosti dal. Chapu ze to mnoho lidi omrzi a ani nepodekuje, ale vyrovnany ucitel stim musi pocitat ne?

a se ziskavani duvery-jak si to mam predstavit? zazite-lezt nekomu do riti? Tohle presne jsem videl v klubu a i ve skole, a je presne to, co se mi priserne hnusi.
Jak rikam-jsem nejsipise v tomto moc naivni :cry:

Nejlepe si duveru ziskas tim, ze budes pilne a usilovne trenovat. Dobry ucitel si toho vsimne a bude ti pomahat v rustu. To je vse, nic jineho v tom nehledej. Radsi bez neco nekam vyzkouset, treba to tradicni karate jak jsem ti psal, nebo cokoliv, co sam uznas za vhodne, urcite ti to pomuze vice nez diskutovat po internetu :-) (i kdyz se tady da hodne zjistit) Napis, jak jsi pochodil.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 30. črc, 2004 17:24

Honza píše: a se ziskavani duvery-jak si to mam predstavit? zazite-lezt nekomu do riti? Tohle presne jsem videl v klubu a i ve skole, a je presne to, co se mi priserne hnusi.

šmankote... kdo se od koho chce učit... není ničí povinností být učitelem zrovna toho žáka, který přijde...

už jsem to párkrát napsal, tohle není obchod (obvykle)... nekupuješ housky na krámě...

měl bys do toho něco vložit - úsilí... třeba

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 30. črc, 2004 21:26

patrik píše:
Honza píše: a se ziskavani duvery-jak si to mam predstavit? zazite-lezt nekomu do riti? Tohle presne jsem videl v klubu a i ve skole, a je presne to, co se mi priserne hnusi.

šmankote... kdo se od koho chce učit... není ničí povinností být učitelem zrovna toho žáka, který přijde...

už jsem to párkrát napsal, tohle není obchod (obvykle)... nekupuješ housky na krámě...

měl bys do toho něco vložit - úsilí... třeba

Patrik

jasne ze to nejsou housky.. a ted mi rekni-ciste abych si to dovedl predstavit s tou povinosti- ja prijdu a chci se ucit- tedy i zaplatit.. Trener rekne bud "hele je mi to lito, neni to ma povinost a nelibis se mi tak cau" nebo zaplatim a trener po mesici "ja te prece nemusim ucit" to se muze stat?!

btw treba usili do toho chci vlozit proto to chci delat..

Picard and all: myslim ze nej bude kdyz se vratim (zacnu znova) s karate nebo i to karate do... co myslite
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 31. črc, 2004 8:13

Honza píše:jasne ze to nejsou housky.. a ted mi rekni-ciste abych si to dovedl predstavit s tou povinosti- ja prijdu a chci se ucit- tedy i zaplatit.. Trener rekne bud "hele je mi to lito, neni to ma povinost a nelibis se mi tak cau" nebo zaplatim a trener po mesici "ja te prece nemusim ucit" to se muze stat?!

to Ti "trenér" řekl, nebo se stalo tohle:

Honza píše:Již jsem zkusil aikido, které mě nenadchlo a 7.kyu :oops: v karate. Bohužel, klub do kterého jsem chodil, mi prakticky nevyhovoval-nic praktického k sebeobraně jsem se nenaučil-možná nějakou tu katu ale o tom to není....

neřeš co se může stát, jestli to tak někde bude, budeš mít novou zkušenost...

Honza píše:btw treba usili do toho chci vlozit proto to chci delat..

Hezký, že to říkáš, ale z toho cos napsal, jsem pochopil, že přijít a zaplatit je pro Tebe úsilí víc než dost...

sorry, ale znovu a znovu :arrow: Ty si vyber učitele a školu, a když Ti nevyhovuje, odejdi... ale nečekej, že "tradiční" bojové umění jako aikidó nebo karate je založené na tom, zalíbit se každému kdo přijde... je-li to dobrá škola, nebude se Ti podbízet, řekl bych že Ti prostě umožní cvičit.

Když se tam vybírají peníze, nejsou vždycky určené za učitele a za hodiny... pronájmy prostor, nákup vybavení, náklady na semináře... to všechno se platí členskými příspěvky... v těch "tradičních" disciplínách (u nás) málokdy učitel učí, protože ho to baví. Má jen odpovědnost a uvědomuje si, že je nejzkušenější a že má určitou povinnost ke škole (ne k Tobě), a proto předává, co sám dostává...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 31. črc, 2004 8:22

Hezky Patriku. 100% s Tebou súhlasim. :) :) :)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 31. črc, 2004 8:35

No keď som ja v 16 rokoch začal na Karate chodiť, proste som to žral - vôbec som nerozmýšľal, proste som len chcel cvičiť a tréner bol poloboh a J.Chan, Van Damme a Bruce Lee boli kingovia. Jediné čo ma trápilo bolo to, že je u nás len to karate a žiadne Kung fu či Aikido. Teraz tu je toho na sračky a každý len preberá a preberá a furt niečo lepšie a lepšieho učiteľa hľadá - ale to je väčšinou jediná námaha ktorú chcú vynaložiť.

Takže možno ani nie tak dôležité čo cvičíme na začiatku ale ako k tomu pristupujeme a ako sa snažíme :lol:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 31. črc, 2004 13:53

Patrik: jo souhlas az na jednu zasadni evc:
Hezký, že to říkáš, ale z toho cos napsal, jsem pochopil, že přijít a zaplatit je pro Tebe úsilí víc než dost...

tohle to je teda rana pod pas vis sam se vsechny zacatky sou tezky a kdyz se konecne kousnu a rozhoupu a mam naladu tak mi nekdo napise tohle :cry:

s penezma jsem to uvadel jako priklad co me zrovna napadl taky jsem psal teoreticky takze me spis trosku chytas za slovo ne
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » sob 31. črc, 2004 15:24

To je presne to co jsem myslel, ze je lepsi jit nekam neco delat, nez se tady vypisovat :-) Myslim, ze uz vis dost, pokud budes chtit poradit nejake reference o nejake konkretni skole, tak se tu zeptej, urcite se ti tu dostane odpovedi, ale dal uz to fakt neres. Jedina spravna cesta je neco zacit.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 31. črc, 2004 16:06

Picard píše:To je presne to co jsem myslel, ze je lepsi jit nekam neco delat, nez se tady vypisovat :-) Myslim, ze uz vis dost, pokud budes chtit poradit nejake reference o nejake konkretni skole, tak se tu zeptej, urcite se ti tu dostane odpovedi, ale dal uz to fakt neres. Jedina spravna cesta je neco zacit.

Vida to je konstruktivni rec :D diky Tobe i ostatnim za rady, az neco vyberu tak Vam napisu a doufam poradite
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně