Jaké bojové umění pro mne?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Ach jo

Příspěvekod pavela » čtv 13. lis, 2008 8:26

To se dalo čekat.Hned nastoupí velcí svalouši a začnou povídat, že tradiční BU je k ničemu,protože na sebeobranu je nejlepší real-brutal-anal-kráva-mága-mmt a jánevim co.(A ještě přidají adresu vlastního klubu). A SLABÝ(Á) člověk nebo holka se to nemůžou naučit. Já naopak tvrdím,JEDINÁ reálná cesta jak se naučit jakžtakž bránit,když je někdo normální slabá holka(nikoliv Fibingerová)nebo malý člověk vzrůstem(jako jsem já) je ta TRADIČNí, ověřená staletími. Ostatní je jen bloudění slepých a hluchých. Druhá věc ovšem je že taková tradiční škola se hledá velmi těžko,zejména na západě.Tradiční BU byla vyvinutá právě proto,aby se odstranil handicap slabých a malých.Aby slabí zesílili a aby svoje nedostatky jako je malá váha nebo vzrůst kompenzovali jinak.Nevím ko je ten Jetkundo ale ty výroky,co se jim tady všichni smáli on opsal z 300 let staré knížky o Taiji, které tehdy v Číně mělo pověst výtečného bojového umění,nikoliv New Age Dance, jako se to provozuje na západě teď. Tyhle řeči o vítězství měkosti a chytrosti nad hrubou sílou mají svoje opodstatnění,síla mistrů vnitřních stylů,jako je Tchajťi je JINÁ síla než ta ze svalů jako má Schwartzenegger. I fyzicky slabší se může ubránit fyzicky silnějšímu, když dovede svojí sílu lépe využít.Není to právě to, proč se cvičí BU?Proto jsou mistři ČBU experti na rovnováhu, na akupunkturní body,na páky a na soustředění síly celého těla do jednoho bodu.Malý člověk prostě té síly víc nemá, tak se jí musí užit správně použít. Ovšem tím neříkám,že aby se člověk ubránil nemusí mít sílu nebo kondici.Na to aby se zmáčknul bod,je nutné mít stisk jako ze železa,aby se zasadil dobře úder je třeba mít taky sílu .Síla ruky nebo síla úderu se DÁ natrénovat.Ovšem tělesná výška nebo změna pohlaví se nenatrénuje. Zkrátka, když bude mrňavá holka rozvíjet svojí sílu, techniku a reflexy,A BUDE MÍT SRDCE BOJOVNÍKA(nechci aby to znělo směšně ale víte co myslím :wink: ,vůle a odvaha udělá hodně) nevím proč by se nemohla ubránit.jak praví čínská přísloví, Každý útok má svoji obranu a údělem bojovníka jsou vítězství i porážky. Bojová umění jsou HLAVNĚ PRO SLABÉ A MALÉ,200kilový dvoumetrový traktorista BU nepotřebuje protože může kohokoliv zatlouct jako hřebík...Není třeba brát mladým chuť něco se naučit a na druhou stranu je ale nutné je důsledně zbavovat falešných iluzí,třeba že se naučí bránit filozofováním,teorií nebo čtením knížek. :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Díky za příspěvek

Příspěvekod DaveStone » čtv 13. lis, 2008 9:21

Díky ti za tvůj poslední příspěvek v tématu "Jaké b.u. pro mě". Mluví mi to přímo z duše, ačkoli nejsem žádný odborník na b.u. cítím to úplně stejně. Nechápu ty rady typu: "Slečna se stejně neubrání, ať chodí běhat a na volejbal atd."

Přece b.u. byla vytvořena proto, aby se fyzicky slabší člověk ubránil silnějšímu. Kdyby měli vždy jen silnější vítězit, pak by nemělo smysl cviči b.u. a místo toho bycom všichni dělali silový trojboj nebo vzpírání...

Jak mi říkal trenér WCH, např. v boxu jsou váhové kategorie, to co funguje 80-kilovému boxerovi na stejně těžkého boxera, tak už mu nebude fungovat na 120-kilového. Ale ve WCH nebo i jiných tradičních b.u. žádné váhové kategorie nejsou.

Zjistil jsem, že nemá cenu trénovat sílu a nabírat svalovou hmotu, protože já jsem sice vysoký ale hubený. Přibrat 3 kila mě stojí půl roku v posilovně a několik tisíc za stravu a doplňky navíc, ale shodit 3 kila pak dokážu za 14 dní a ani nevím jak.

Druhá věc je ta, jak se u nás trénuje. Není důležité co cvičím, ale jak cvičím. A podle mých zkušeností ve většině škol tradičních b.u. se necvičí sparing/volný boj. Trénink založený jen na domluvě a cvičení pořád pomalu mě nenaučí reakcím a reflexům.

Chodil jsem na nijutsu - bujinkan, ale právě způsob tréninku mi vůbec neseděl. I když je to třeba dobrý styl, tak z pohledu toho, co mě osobně takový způsob výuky a tréninku za nějakou rozumnou dobu (1-3 roky, ne 20 let) dá (zvýší reálnou šanci ubránit se), mi to přišlo téměř k ničemu.

Bohužel si začínám myslet, že v našich podmínkách (malé okresní město na Moravě) je pro mě asi nejlepší ten x-box, jak tu dost lidí propaguje. I když to vlastně není ani tak sebeobrana, ale spíš útok. A od mala jsem byl vychováván v tom (a nejsem sám), že box je jen hodně blbý sport...
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Díky za příspěvek

Příspěvekod Toman » čtv 13. lis, 2008 10:05

DaveStone píše:Jak mi říkal trenér WCH, např. v boxu jsou váhové kategorie, to co funguje 80-kilovému boxerovi na stejně těžkého boxera, tak už mu nebude fungovat na 120-kilového. Ale ve WCH nebo i jiných tradičních b.u. žádné váhové kategorie nejsou.

Takže tvůj trenér trénoval dříve box, že došel k tomuto závěru? Neber to jako pruzení skutečně bych se rád něco přiučil.

Protože ty váhovky jsou pouze pro soutěžní zápasy a ty snad tuším ve WCH nejsou. Boxeři samozřejmě trénují spolu napříč váhovkama a potom postrádám smysl citovaného tvrzení.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

re

Příspěvekod JeetKuneDo » čtv 13. lis, 2008 10:54

Netvrdím,že se ubrání filozofií(BU). Ale dá se přes ní pochopit spoustu principů boje a ty pak aplikovat,boj je v podsatě filozofie... A s těma svalama,vyřízl jsi že neříkám že je posilování špatné!! A když vezmeš dva klony jednoho člověka a jeden bude jen posilovat a nabírat hmotu a druhý protahovat,zpevňovat a trénovat švih,výdrž a posilovat staticky kdo bude rychlejší?(mluvím o úderu,ne běhu!!)
JeetKuneDo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » čtv 13. lis, 2008 11:34

Popíráním toho, že menší se může ubránit většímu bychom popírali samotnou podstatu bojových umění. Smyslem BU je zvýšit šance pro malé a fyzicky slabé.Je to způsob jak zesílit a naučit se bránit.A to přece platí i pro Box a Thaibox a tyhle věci považované za reálné a brutální.Ne všichni kdo se přihlásí na Thaibox jsou hory masa..Silák to nepotřebuje,ten je silnej dost.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » čtv 13. lis, 2008 11:47

Jenže problém je v tom,že holka se potřebuje naučit bránit co nejdřív Tradiční bojové umění jsou během na hodně dlouhou trať.A proto věřím plnokontaktním sportům.Tam si hodně často zkoušíš,jaké to je,šáhnout si na dno.Nejen při tréninku fýzy,ale i při sparingu,kde tě tlučou,lítají kolena a ty i když už nemůžeš,tak s tim musíš něco dělat.V těchto sportech se, pokud vydržíš,získá psychická i fyzická odolnost jako nikde.Spáruje se se všema v tělocvičně.Stane se,že je i přes 50kg váhový rozdíl.Když se pak takoví lidi kouknou na youtube na pár špinavých triků,tak bych si na ně vsadila.
Já budu věřit dobře kopnutému kolenu nebo lowkicku.Jestli někomu funguje něco jiného,nemám s tím problém.Jen že čím je technika složitější,tím je větší pravděpodobnost,že se něco posere.Pěst v obličeji,nebo loket je jednoduchá technika a určitě funkční.
A jinak,na slabé útočníky netřeba trénovat.Já počítám s tím,že jsou silní,nabouchaní a motivovaní.A podle toho trénuju a pak jednám.Jinak když útočník neudělá chybu,tak co se dělo se nejspíš dovíte až pak od kamarádů nebo doktorů.
Do jedkundy se nenavážejte.Spousta z vás měla romantické představy,když jste začli trénovat.Mě vydrželi do prvního konfliktu.Akorát doufám,že ho holčina neveme vážně.
A Marušenko nenech se zastrašit a makej.Já su taky baba a su na tom docela dobře.Akorát na to potřebuju víc času jak borci. Trávím v tělocvičně v průměru 3 hodiny denně,spíš víc.Slyšela jsem,že v Havířově už funguje thai box.Třeba mi doma vyroste soupeřka

:D
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 13. lis, 2008 12:06

wordsworth sorry ale to co píšeš jsou hlouposti.NIKDO se nenaučí bránit "nejdřív". ®ádná ZKRATKA neexistuje.To co říkáš je typická hloupost papouškovaná těmi,kteří o tradičním bojovém umění nevědí vůbec nic.Nevím proč by se měl ten, kdo cvičí třeba tradiční ©aolin nebo Xingyi, nebo třeba Tchajťi(opravdové tradiční, nikoliv New Age Dance) naučit bojovat na nižší úrovni než thaiboxer/boxer za stejnou dobu.A když mluvíš o tom,že nejlepší je sparring, ten je v tradičním BU nutností.Ale spárovat můžeš až teprve,když něco umíš. Pokud tě někdo na první hodině thaiboxu bez přípravy pošle spárovat, tak se akorát sama přerazíš,nebo v horším případě skončíš v nemocnici.:lol: Bláblá koleno lowkick rána do xichtu bláblá kecy.To všechno přece v tradičním BU TAKY JE.To jsou všechno techniky z tradičních stylu, to není vynález 21.století, lowkicky se kopaly už před 2000 lety! :lol: Na druhou stranu si dovedu představit, proč je na západě tenhle názor tak oblíben.Protože tradiční BU umí na západě málokdo a těma blábolama a filozofií kterou krmí svoje ovečky různí Sifu palsecamVCD/DVD se opravdu nikdo neubrání. Rozdíl je jenom v tom, že lidi na Thaiboxu dřou a lidi u mnoha tradičních BU se ulejvaj a dloubaj v nose a sní svůj sen made in wuxia. Je zajímavé, že tady v Číně nikdo o rovnocennosti tradičních a západních BU(boxu,zápasu atd.)nikdo nepochybuje. Na leitai nastoupí klidně tajtista proti thaiboxerovi nebo SUMO. PS:když překročíš svoje schopnosti, tak si akorát zlikviduješ zdraví. Odvezou tě dřív,než tě vůbec někdo přepadne.I trénovat se musí systematicky. :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » čtv 13. lis, 2008 12:22

Jo,máš pravdu.Nikde jsem neviděla bouchat nic tradičního tak,aby to k něčemu vypadalo.A protože je takových škol asi většina tak radím thai.A přihřívám si i vlastní polívčičku.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 13. lis, 2008 12:24

Teď jsem si jenom vzpoměl na perličku, ségra mého mistra mnicha Shi De Yuan která se jmenuje Wang Zhan Li,tradiční ©aolin, byla první Číňanka která v roce 2001 v prvním mistrovství Chinese Kungfu vs Thaibox porazila v ringu thajskou bojovnici a to 5:0. Thaibox &tradiční Čínské BU=žádný velký rozdíl.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 13. lis, 2008 12:29

wordsworth píše:Jo,máš pravdu.Nikde jsem neviděla bouchat nic tradičního tak,aby to k něčemu vypadalo.A protože je takových škol asi většina tak radím thai.A přihřívám si i vlastní polívčičku.
V tom souhlasím, thaiboxerské školy mají většinou v evropě úroveň.Nenabaluje se na ně hromada balastu romantiky a pohádek.Takzvané tradiční školy BU jsou většinou tristní.Spousta filozofie,spousta pravidel jak se chovat k "sifónovi" ale lidi cvičí jak invalidi. A výmluvy na tradici která zakazuje porvat se.To je zajímavé, že tady tuhle tradici nikdo nezná.Bláboly okoukané z ubohého seriálu Kung fu Legenda pokračuje. Často to spíš vypadá jako sekty. Ale i v Čechách je pár dobrejch vyjímek. situace je mnohem lepší.Ivan, Pavel Macek,strejda Qin, Dufukun, ti se rány nebojí... :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » čtv 13. lis, 2008 12:31

Pěkně.Frajerka.To bych moc ráda viděla.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod bison » čtv 13. lis, 2008 12:33

2 Pavela: Mozna je rozdil v tom, ze dobryho trenera (treba) boxu najdes v kazdym vetsim meste a spickovy dejme tomu v nemecku. Ty jsi (pokud si z predchozich postu pomatuju), za svymi trenery tradicnich bu musel az do Ciny. Zjednodusene receno, cim exotictejsi bu, tim hur tady budes hledat dobryho trenera.
Cely to je o tom kolik chces/muzes obetovat a co za to dostanes.

Ted znovu ctu tvuj predchozi post a vlastne te jenom opakuju....
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » pát 14. lis, 2008 12:26

wordsworth píše:Pěkně.Frajerka.To bych moc ráda viděla.
Bohužel to nikde nemůžu najít.Vyšlo to i na DVD,jestli to najdu,tak to sem dám... Aspoň něco jako cena útěchy Chinese kungfu vs proffesional thaibox http://v.youku.com/v_show/id_XOTQ1NDEy.html
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ZanyK » úte 09. čer, 2009 17:11

Tak ja vytahnu stare tema, protoze mam podobny dotaz. Ale nejdriv k veci, ktera se tu probirala na ostatnich strankach a to, ze se zena neubrani. Ja si myslim, ze je to blbost a pridam se s nazorem, ze pokud me nenapadne vylozene nejaky navazbeny boxerista, tak bych se ubranit mela. Jsem hodne silovej typ a silu pouzivam hodne, mozna je to tim, ze jsem pres deset let u koni, kde se obcas bez sily clovek neobejde a zapasit se stokilovym chlapem nebo se sedmisetikilovym konem je trochu rozdil. Kazdopadne me zajima, jestli je thai-box vhodny pro zenu z hlediska nejake te obrany a z hlediska toho, ze se obcas potrebuju nekde vybit z energie, pricemz bych zabila dve mouchy jednou ranou. Znama mi dokonce tvrdi, ze se treninky na thai-boxu da vyborne nabrat i fyzicka, coz by se hodilo. Co si o tom tedy myslite? Do klasicke posilky se mi chodit fakt nechce, nabirat nejak extra svaly nechci a morit se na nejakych strojich, abych ziskala fyzicku me taky moc nebere, spis me zajima takova ta obrana s nejakym bojem.
ZanyK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » úte 09. čer, 2009 18:08

znám dvě holky ,které se přepadení ubránili a ani jedna nedělá bojové umnění ani sebeobranu. jedna je teda přímo přítelkyně poměrně sportovně nadaná v 19 jí v lese přepadl chlápek řikala že se s ním prala půl hodiny pak v momentu ,kdy mu došli síly tak se vykroutila doběhla na silnici a tam měla kliku jelo auto a šofer jí odvezl na policii. doma se pak složila. zajímavé že se úak dozveděla onen chlap seriozní člověk milenec místní primářky a na krku toho měl víc v okolí dokonce i jedno znásilnění.
druhá spolužačka sportovně nemehlo ale zase holka od rány. tu přepadl když šla domu jak je bertramka maník . kopla ho do stehna a on utekl.a ona se pak doma také složila.
a občas ženská zažene zloděje. mimochodem zapomínáme na to že samice braní mládata. tudíž i ženy mohou v sobě objevit nečekané. jinak boj na ulici o život je hlavně o psychice. ale to už se tu omývalo mnohokrat. ale ono nejde jen o ženy ubranit se často uměj lidi,který žadný bu či sport nedělaj a ani se neprali. a naopak umělec či sportovec může selhat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod farmer » úte 09. čer, 2009 18:18

ZanyK píše:Kazdopadne me zajima, jestli je thai-box vhodny pro zenu z hlediska nejake te obrany a z hlediska toho, ze se obcas potrebuju nekde vybit z energie, pricemz bych zabila dve mouchy jednou ranou. Znama mi dokonce tvrdi, ze se treninky na thai-boxu da vyborne nabrat i fyzicka, coz by se hodilo. Co si o tom tedy myslite? Do klasicke posilky se mi chodit fakt nechce, nabirat nejak extra svaly nechci a morit se na nejakych strojich, abych ziskala fyzicku me taky moc nebere, spis me zajima takova ta obrana s nejakym bojem.

Pro ženu úplně v pohodě, chodí a jde jim to. Fyzička, síla, svalíky, vybití, základní obrana - jo. Otázka je jak dlouho to vydržíš - je to záhul. Z deseti nováčků vydrží dlouhodoběji cvičit jeden. (samozřejmě subjektivní pozorování)
farmer
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ZanyK » úte 09. čer, 2009 18:57

Farmer: jasne, vim o tom, ze to neni nic lehkeho, ale jsem odhodlana zacit, zase se bojim to prehanet, nechci byt nejaka navazbena, takze zezacatku asi zacnu postupne a nebudu to prehanet, predpokladam, ze me to nejak odrazovat nebude, vidim za tim nejakou inspiraci, ze dokazu neco, co se mi libi a v pripade potreby by se to dalo i vyuzit. Motivace tam rozhodne je, a pokud me to chytne zezacatku, tak si myslim, ze bych to zvladat mohla.
ZanyK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » úte 09. čer, 2009 20:38

Zdravím,

jen chci říct, že dle mého názoru je, speciálně pro ženu, důležitější prevence než ta nej sebeobrana, kterou jí nikdo z nás, bohužel, nemůže dát. Osobně si myslím, že je to o samotné psychice, zhodnocení situace, "drzosti" a srdci samotné ženy.

Byl jsem u dvou znásilnění. První skončilo +/- dobře, protože pachatel zjistil, že žena má menstruaci a nechal jí na pokoji. Druhá už takové štěstí neměla a skončila ošklivě pochroumaná ve sklepě. A nebyly to zrovna nějaké trasořitky.

MT, box je fajn. Ale právě ta odvaha, agrese a pocit "nepřemožitelnosti" jí může zabít. Uvedu příklad :
®enu napadne pachatel, který ji chce "jen" znásilnit a nechat být. ®ena je však "zblblá" z tréninku, že každého musí "rozsekat, dát si k večeři, atd". Vrhne se na pachatele. Sice mu uštědří pár ran, ale chlap jí povalí na zem a v zápalu agrese a adrenalinu jí uškrtí, zlomí vaz, atd. Nebo mu v zápalu boje serve kuklu, kdy je prozrazena totožnost pachatele, což ,dle psychiky pachatele, vede k útěku nebo zvýšené agresi. Tím chci jen říct, že každý případ napadení může a má jiný průběh, který je dost těžké předpokládat i pro dobrého psychologa. Natož pro napadenou ženu.

Nevěřím tomu, že bez psychologické přípravy, taktických a strategických postupů se žena dokáže zachránit.

Můžete ženu učit 1000 a 1 techniku, jak se dostat z té a té situace. Ale pokud ženu nedonutíte toto udělat v "reálné" modelové situaci, tak jsou jí všechny techniky k prdu. Souhlasím s tím, že ringové sporty učí člověka reagovat v +/- stresu, ale ten člověk vždy ví, že z toho ringu na 99% vyjde zdraví + ví proti komu stojí, není tam moment překvapení, je světlo, je souboj připraven a tak bych mohl pokračovat dál. A to neřeším zbraně.

Pokud se jedná čistě o sebeobranu, tak bych, Pavela se mnou jistě nebude souhlasit, doporučil spíše RBSD, Krav Magu, protože zde se lidé učí reagovat ve stresových situacích, pod tlakem, v modelových situacích navazujících "reálnou" atmosféru. Slyšel jsem, že toto dělá i Systema, ale nemám osobní zkušenost, tak nemohu soudit.

Prostě MT ok. Ale s přípravou na "reálnou" sebeobranu bych byl VELMI opatrný.

To, co jsem napsal výše platí pro ženu. Chlap ať umře v boji, že.

:twisted:

EDIT: Ještě bych dodal, že tou "reálnou" modelovou situací nemyslím to, že si trénér na sebe vezme Red Mana a nechá se od holek mlátit do koulí a píchat do očí. Myslím tím, modelové situace za šera v parku, za přítmí u odemykání bytu, při vcházení do domu, atd.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 09. čer, 2009 20:50

©patná sebeobrana není hokej:
-cvičíš reálné situace
-jedeš v plné rychlosti
-máš fyzičku

Třeba nindža si sesvojí výbavou na ledě proti hokejistovi s jeho výbavou neškrtne a to jsem jmenoval echtTBU.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 09. čer, 2009 20:51

ZanyK píše:Tak ja vytahnu stare tema, protoze mam podobny dotaz. Ale nejdriv k veci, ktera se tu probirala na ostatnich strankach a to, ze se zena neubrani. Ja si myslim, ze je to blbost a pridam se s nazorem, ze pokud me nenapadne vylozene nejaky navazbeny boxerista, tak bych se ubranit mela. Jsem hodne silovej typ a silu pouzivam hodne, mozna je to tim, ze jsem pres deset let u koni, kde se obcas bez sily clovek neobejde a zapasit se stokilovym chlapem nebo se sedmisetikilovym konem je trochu rozdil. Kazdopadne me zajima, jestli je thai-box vhodny pro zenu z hlediska nejake te obrany a z hlediska toho, ze se obcas potrebuju nekde vybit z energie, pricemz bych zabila dve mouchy jednou ranou. Znama mi dokonce tvrdi, ze se treninky na thai-boxu da vyborne nabrat i fyzicka, coz by se hodilo. Co si o tom tedy myslite? Do klasicke posilky se mi chodit fakt nechce, nabirat nejak extra svaly nechci a morit se na nejakych strojich, abych ziskala fyzicku me taky moc nebere, spis me zajima takova ta obrana s nejakym bojem.

Ahoj, myslim, ze co se tady resilo ve vztahu k zenskym, byt se ti to nelibi, plati ... coz, ale nevylucuje, ze z tebe nebude mlaticka :wink:

Jen malej priklad, zensky maji jinak postavenou panev, maji to jinak se svalovou hmotou - kdyz take znam par holek, ktere by hrave nabancili spouste lidi z rad BU :lol: Za sebe a opravdu jen za sebe mam u nich trochu problem s identifikaci pohlavi, resp. kdyz jsem je videl prvne, tak jsem az po hlase poznal, ze jde skutecne o samicky ... Dovedu si predstavit, ze i zenska je schopna se obstojne branit, jen jde o to, proti komu ... ale na druhou stranu, tohle plati i pro chlapy 8)

V zasade je problem s tim, ze holkam je neprijemne, valet se s cizima klukama na zemi, nechat se od nekoho bit atd, atd ... Kdyz to holka mysli se sebeobranou nebo s BS vazne musi stat proti klukum atd ... atd ...

Strasne zalezi na motivaci, na trenerovi, na kolektivu ... to vse jsou okolnosti na kterych tohle vetsinou pohori, ale nemyslim, ze je to nemozne, jen pocitej s tim, ze to bues mit tezsi, ze budes stredem pozornosti, bude mozna i dele trvat nez te zacnou akceptovat, ale neni duvod se tim nechat odradit :wink:

MT je rozhodne dobra volba ... neres to tady, zajdi tam a uvidis sama :wink:

Treba kathy long stipe paradne:

http://www.youtube.com/watch?v=4KpewLvW ... re=related
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně