ukropcany píše:Za normálne beriem to "ako sa to robí", nie to ako "by sa to malo robiť"...
Potom záleží jak kdo, jak kde. Není možné to zobecňovat.
RBR
ukropcany píše:Debaty o technikách moc rád nemám, ale v MT sa nekope len s pretočením... roundkick sa kope bežne ako švihový kop, práve kvôli problému s kontrou pri prekopnutí... koho lepšieho si privolať na pomoc ako Badr Harihohttp://www.youtube.com/watch?v=fuA37Pb9uW4 Aj keď si pozriete tréning thaicov, oni sa nepretáčajú... kopnú šupu a na línii to stiahnu dole, nie sú blbí...
Karatistické mawashi je úplne super na kontrovanie, pretože tú facku človek v pohode znesie, ale po dvoch, troch bombách na stojnú nohu (pretože koleno nechávajú kto vie na čo hore... asi preto, lebo to tak robil Van Damme
) sú oni zrazu v prdeli... o chytaní nôh ani nehovorím... kop musí ísť bleskovo tam a bleskovo späť...
Panda píše:Moto píše:PS.
Tim jsem neodpovidal na hadanku, jelikoz spravnych odpovedi muze byt vice...a navic, kdo zna tu jedinou spravnou odpoved?...Ruku na srdce, panove, nikdo z nas...
Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí...
player píše:Panda píše:Moto píše:PS.
Tim jsem neodpovidal na hadanku, jelikoz spravnych odpovedi muze byt vice...a navic, kdo zna tu jedinou spravnou odpoved?...Ruku na srdce, panove, nikdo z nas...
Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí...
Tak zrovna v karate se ale mawashi kope spis "svihove", nez celou napnutou nohou, takze pretoceni nehrozi.
RBR píše:Celkově se kopání v karate jako sebeobraně moc nepreferuje
RBR píše:jiný kop, plně nahrazující mawasho např. mikazuki.
Panda píše:Moto píše:PS.
graver píše:RBR píše:Celkově se kopání v karate jako sebeobraně moc nepreferuje
Tak to jsi mi sebral nějaké iluze - já jsem doufal, že právě ty kopy by měly být výhodou nad někým nezkušeným, kdo v náhodném konfliktu najde jen ruce. Já osobně hrozně rád využívám principu "nohy delší, než ruce"![]()
Snad nahrazuje mawashi v té katě, v reálu nevím. Omlouvám se za pochyby - jsem věčný začátečník a tak, jak mě tyto kopy učí, v tom zásadní podobnost ve smyslu použití nevidím. Mikacuki jsem spíš bral jako strhávací kop hlavně na útočící ruku, mawashi pak na tělo. Snad se mě někdo ujme na Vol.4.
Ještě jedna věc: při karate mawashi by úderovou plochou mělo být koshi, ale já to kopu holení nebo nártem, protože v praxi mi to na mé úrovni přijde na koshi jako potenciální sebemrzačení a navíc jedna věc je naboso v dódžó a druhá v botách na ulici (tam asi koshi nikdo nedá). Tak nevím.
raffaj píše:Jeden můj učitel mi vysvětloval, že klasické tvrdé kryty v karate se
používali v podstatě jako útok - díky speciálnímu otužování byl kryt
tak tvrdý, že necvičenému útočníkovi poranil, či přímo přerazil ruku.
Následující úder už byl jen "dokončení".
Co se týče mawashi , dostalo se mi (i praktického) vysvětlení.
Když jsme spárovali, kdykoliv jsem kopnul mawashi, kopnul mě do kolene zadní dohy. Prošlápnutí zadní nohy (stojící) je v kumite zakázaný
(což chápu).....
Moto píše:Je to presne tak, jak napsal Ukrop...
Je to o tom, jak to ma clovek zvladnute...pak funguje vsechno...
Jeden ze senseiu, u ktereho jsem drive cvicil ma takove mawashi, ze rekne predem, ze ho kopne a kam ho kopne a vetsina lidi si neskrtne...
a neni to jen takova ta facka na Ippon....
Spousta lidi tvrdi i to, ze oi-tsuki se neda dobre pouzit, ale to je omyl...
A takhle je to se vsim...
Sensei Genshin Hironishi, ktery byl jednim z nejvernejsich zaku mistra Funakoshiho se ke sportovnimu kumite na sklonku sveho zivota (+1999) vyjadril takto..."Vetsina nejucinnejsich technik je ve sportov. kumite zakazanych, ale v opravdovem boji jsou vetsinou prave tyto techniky rozhodujici..je to jako ve sportovnim judo, kdy vnimame jen prostor pred sebou a vubec nebereme v potaz to, ze souper nemusi byt jen jeden. Judoka si nelame hlavu s tim, ze by v realu mohl prijit uder...jen se snazi sveho soupere co nejlepe chytit za Gi...Ve sport. kumite je to stejne, existuje jen prostor pred nami a v nasi mysli se honi jen sladka predstava o vitezstvi za odmenu"
Konec citace velkeho mistra...
ukropcany píše:RBR píše:Možno nie je ani problém v tom, že je to v karata zväčša fackoidné ako to, že dotyčný kopajúci nechápe, že to nemusí byť finálna technika...
Zpět na bojová umění a média...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků