tradiční karate na ulici

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Příspěvekod RBR » pon 15. pro, 2008 14:48

ukropcany píše:Za normálne beriem to "ako sa to robí", nie to ako "by sa to malo robiť"... 8)

Potom záleží jak kdo, jak kde. Není možné to zobecňovat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 15. pro, 2008 15:41

ukropcany píše:Debaty o technikách moc rád nemám, ale v MT sa nekope len s pretočením... roundkick sa kope bežne ako švihový kop, práve kvôli problému s kontrou pri prekopnutí... koho lepšieho si privolať na pomoc ako Badr Hariho 8) http://www.youtube.com/watch?v=fuA37Pb9uW4 Aj keď si pozriete tréning thaicov, oni sa nepretáčajú... kopnú šupu a na línii to stiahnu dole, nie sú blbí... :lol: Karatistické mawashi je úplne super na kontrovanie, pretože tú facku človek v pohode znesie, ale po dvoch, troch bombách na stojnú nohu (pretože koleno nechávajú kto vie na čo hore... asi preto, lebo to tak robil Van Damme :twisted: ) sú oni zrazu v prdeli... o chytaní nôh ani nehovorím... kop musí ísť bleskovo tam a bleskovo späť...

Teď se bavíme myslím o něčem jiném, když noha dopadne je jasné že celou hybnost zastavíš o cíl a pak nohu stahneš buď rovně a nebo zpátky, ale co jsem viděl kopání do vzduchu jako nácvik u thaiboxu o kterém se teď zrovna bavíme (stínování) tak na 90 procentech tréningových videí thajského boxu i všude kde jsem trénoval já se překopávalo a protáčelo...díky za to video jenom to potvrzuje mojí teorii, že ve správném bojovém umění/sportu se přizpůsobuje technika účelu a efektivnosti :)
2 RBR.: nemyslím si že karate kata by někdy byla ochotna počítat s tím že jsi netrefil soupeře, promáchl nohou a pak pokračoval,spíše s tím žes trefil a pak pokračoval, a v tomdle případě by pokračování muselo vypadat úplně jinak,jenže mawaši podle bodu tři nejde ve vzduchu nasimulovat jako zastavené o soupeře....ale je to jenom moje myšlenka :wink:
Naposledy upravil Panda dne pon 15. pro, 2008 15:50, celkově upraveno 1
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 15. pro, 2008 15:50

Panda píše:
Moto píše:PS.
Tim jsem neodpovidal na hadanku, jelikoz spravnych odpovedi muze byt vice...a navic, kdo zna tu jedinou spravnou odpoved?...Ruku na srdce, panove, nikdo z nas... :wink:

Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí... :twisted:

Tak zrovna v karate se ale mawashi kope spis "svihove", nez celou napnutou nohou, takze pretoceni nehrozi.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 15. pro, 2008 15:52

player píše:
Panda píše:
Tim jsem neodpovidal na hadanku, jelikoz spravnych odpovedi muze byt vice...a navic, kdo zna tu jedinou spravnou odpoved?...Ruku na srdce, panove, nikdo z nas... :wink:

Já jsem na to přišel už poměrně dávno, je to proto že kopat karate mawaši do vzduchu nejde, repsektive jde, ale pak by ses musel stejně jako v thaiboxu otočit kolem osy a to se do kata nehodí... :twisted:

Tak zrovna v karate se ale mawashi kope spis "svihove", nez celou napnutou nohou, takze pretoceni nehrozi.

EDIT:ted jsem precetl dalsi stranku, takze je to vysvetleno:)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 15. pro, 2008 18:28

RBR píše:Celkově se kopání v karate jako sebeobraně moc nepreferuje

Tak to jsi mi sebral nějaké iluze - já jsem doufal, že právě ty kopy by měly být výhodou nad někým nezkušeným, kdo v náhodném konfliktu najde jen ruce. Já osobně hrozně rád využívám principu "nohy delší, než ruce" :lol:
RBR píše:jiný kop, plně nahrazující mawasho např. mikazuki.

Snad nahrazuje mawashi v té katě, v reálu nevím. Omlouvám se za pochyby - jsem věčný začátečník a tak, jak mě tyto kopy učí, v tom zásadní podobnost ve smyslu použití nevidím. Mikacuki jsem spíš bral jako strhávací kop hlavně na útočící ruku, mawashi pak na tělo. Snad se mě někdo ujme na Vol.4.
Jinak ta diskuse na téma mawashi je skvělá - pro mě je to totiž dost problematický kop z hlediska rozdílů mezi nácvikem a praktickým použitím. Při kihonu to jde do vzduchu, takže se buď přetočím nebo věnuju energii na zastavení. V praxi to jde do objektu, takže kop zastavím o chlapa/pytel (nemyslím tedy pytel toho chlapa :wink: ) a stahuju ze statické fáze. Ale dost bylo teorie...
Ještě jedna věc: při karate mawashi by úderovou plochou mělo být koshi, ale já to kopu holení nebo nártem, protože v praxi mi to na mé úrovni přijde na koshi jako potenciální sebemrzačení a navíc jedna věc je naboso v dódžó a druhá v botách na ulici (tam asi koshi nikdo nedá). Tak nevím.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pon 15. pro, 2008 22:30

Panda píše:

Sorry panove, ale tohle me dostalo :lol: :lol:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pon 15. pro, 2008 22:37

S tim pretacenim jsem ted nejak zmatenej, kdyz stinuju, tak pretoceni pri lowkicku je jasny...ale zalezi co chces kopnout, pri ribkicku a highkicku kdyz chces dat slupku, svihem tak se protocis, protoze pri kopu nostoji zadni noha celou plochou na zemi, neopak pokud po kopu chces oikracovat udery ci dalsim kopem, stahnes...

Doufam ze jsem to spravne pochopil a nereaguju tady na neco uplne jinyho :lol:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » úte 16. pro, 2008 3:09

Mawashi geri do vzduchu kopat jde uplne stejne jako do pytle, cloveka atd...problem je v tom, ze spousta lidi kopne a nezapojuje spravne svaly...to zpusobi prave to protoceni...Ted nemam na mysli cilene provedene protoceni, ale protoceni, ktere jsem nechtel a presto se mi stalo...Pri mawashi geri hraji dulezitou roli brisni svaly, zejmena sikme brisni svaly. Kdyz kopu pravou nohou, mel bych spravne zapojit "sikmaky" na prave strane...jeste kdyz k tomu pripocitam to, ze vetsina lidi u mawashi rozmachne ruce, tak vysledek je temer jisty...ztrata koordinace a kontroly samotneho kopu...kop ovlada me, ne ja kop... :wink:
Lidi kopnou mawashi, ale uz se jim na to tezko navazuje dejme tomu gyaku tsuki...prodleva mezi kopem a uderem je tak dlouha, ze si souper staci brnknout domu, co bude k veceri...
problem je prave v tom nezapojovani urcitych svalovych partii a v rozmachovani rukou...A v neposledni rade v technice dechu...
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

původ karate

Příspěvekod druss » úte 16. pro, 2008 8:38

hele lidi četli jste poslední FM bojová umění ??? tipas tam u taekwonda píše že karate pochází z koreje že prej proto je to kara ne čínský ale korejský, a že Ojama je korejec ,ale nějak mu nedošlo že Choi sám o sobě řekl že použil Japonské karate (proto podobná kata) a že Ojama odešlš do Japonska a nechal se slyšet že se cítí být Japonec (proto změna jména na Japonské a život Nihonu) hm co o tom víte vy ??
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Moto » úte 16. pro, 2008 9:17

Tak to jsou nejaka nova historicka fakta :D
Samozrejme, ze je to absolutni hloupost!
Ve Fighters magazinu uz jsem cetl takovych hlouposti, ze jsem ho uplne prestal kupovat...
Priste se tam docteme, ze Velkou cinskou zed postavili v Egypte, aby se Thajcum lepe cvicilo brazilske kungfu :lol:
Papir proste snese vsechno...
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod druss » úte 16. pro, 2008 9:38

to je masakr a to to nikdo trošku nekoriguje to si tam fakt může kdo chce psát co chce ?
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » úte 16. pro, 2008 9:48

graver píše:
RBR píše:Celkově se kopání v karate jako sebeobraně moc nepreferuje

Tak to jsi mi sebral nějaké iluze - já jsem doufal, že právě ty kopy by měly být výhodou nad někým nezkušeným, kdo v náhodném konfliktu najde jen ruce. Já osobně hrozně rád využívám principu "nohy delší, než ruce" :lol:

Záleží jak moc dobře kopeš. Poslední dobou hodně trénuji sám u domu na trávníků. Řeknu ti, že stát na nerovném terénu na jedné noze není prdel. Občas se ti noha sekne mezi drny (když to nejméně potřebuješ), sem tam cítíš, že polovinou stojné nohy jsi ve vzduchu (stojíš částečně na drnu :lol: ), občas noha uklouzne. Většinou je teď venku zima, takže musím kopat velmi zlehka, nic do krajních poloh. Takže to jsou důvody proč třeba já raději preferuji kopyta pevně na zemi a použití více rukou.

Snad nahrazuje mawashi v té katě, v reálu nevím. Omlouvám se za pochyby - jsem věčný začátečník a tak, jak mě tyto kopy učí, v tom zásadní podobnost ve smyslu použití nevidím. Mikacuki jsem spíš bral jako strhávací kop hlavně na útočící ruku, mawashi pak na tělo. Snad se mě někdo ujme na Vol.4.

Kopni si jej párkrát do pytle nebo lapy. Věř mi, že to sílu má. Pohybově je mnohem méně náročné než mawashi, přirozeně do toho zapojíš celé tělo. Zkopávat útočící ruku mikazuki geri v praxi je sci-fi, malý cíl rychle se pohybující. To není zrovna správná aplikace. Použití je zhruba stejné jako u mawashi, jen jsou jiné úderové hrany tomu je nutné se přizpůsobit.

Ještě jedna věc: při karate mawashi by úderovou plochou mělo být koshi, ale já to kopu holení nebo nártem, protože v praxi mi to na mé úrovni přijde na koshi jako potenciální sebemrzačení a navíc jedna věc je naboso v dódžó a druhá v botách na ulici (tam asi koshi nikdo nedá). Tak nevím.

Koshi je prekérka. Člověk se podvědomě bojí o prsty a proto má snahu zadržovat kop, ale u maegeri nikomu nevadí. Vidím to na psychický problém, který se dá odstranit jen cvičením. Kopat do lapy, makiwary, pytle, dokud se ten blok neodstraní. Nejdříve zlehka pak s přibývající jistotou dávat více síly.
Na ulici v botách teď v zimě s poctivou pevnou porřážkou bych koshi neřešil, bude to bodlo, svému účelu dobře poslouží taky. Pevná podrážka tvoje prsty ochrání. V létě při lehčí obuvi se už koshi bude muset dodržet. Vidíš u mikazuki to neřešíš, naopak hrana boty způsobí ještě další zranění na cílu

RBR

PS: představ si dostat kopačku tím japonským dřevákem, to musela být žranice :lol:
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod druss » úte 16. pro, 2008 10:03

mikacuki geri se da pouzit i proti noze jako kryt holeni stejne tak jako v Muai thai jen uz to malo kdo cvici protoze jsou lenivi :-)
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod raffaj » úte 16. pro, 2008 11:41

Ještě poznámku ke klasickým krytům a využití mawashi.

Jeden můj učitel mi vysvětloval, že klasické tvrdé kryty v karate se
používali v podstatě jako útok - díky speciálnímu otužování byl kryt
tak tvrdý, že necvičenému útočníkovi poranil, či přímo přerazil ruku.
Následující úder už byl jen "dokončení".
Co se týče mawashi , dostalo se mi (i praktického) vysvětlení.
Když jsme spárovali, kdykoliv jsem kopnul mawashi, kopnul mě do kolene
zadní dohy. Prošlápnutí zadní nohy (stojící) je v kumite zakázaný
(což chápu). Nicméně díky tomu můžou závodníci tenhle kop kopat
beze strachu (podobný je to podle mě třeba v MMA s házením -
myslím že je tak často možný taky díky tomu, že je zakázáný praštit
loktem zezhora do zad ).
Každý omezení ve sparingu umožní používat některý techniky, který by jinak nešli a nepoužívat ty co by člověk v reálu nejspíš použil.
Horší je když se třeba závodníci pak léta soustředí jen na to aby
vyhrávali v kumite na závodech a vlastně se tím úplně vzdáli tomu co se původně chtěli naučit.
Podle mě je problém ve sportovním závodění v kumite.
raffaj
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RBR » úte 16. pro, 2008 13:08

raffaj píše:Jeden můj učitel mi vysvětloval, že klasické tvrdé kryty v karate se
používali v podstatě jako útok - díky speciálnímu otužování byl kryt
tak tvrdý, že necvičenému útočníkovi poranil, či přímo přerazil ruku.
Následující úder už byl jen "dokončení".

A jaké to speciální otužování má být, to neříkal viď? :wink: Má to vyzkoušené?

Co se týče mawashi , dostalo se mi (i praktického) vysvětlení.
Když jsme spárovali, kdykoliv jsem kopnul mawashi, kopnul mě do kolene zadní dohy. Prošlápnutí zadní nohy (stojící) je v kumite zakázaný
(což chápu).....

Je spousta způsobů jak mawashi řešit to ale neznamená, že je mawashi k ničemu nebo, že jeho použití umožňují jen sportovní pravidla.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » úte 16. pro, 2008 18:59

:arrow:
Naposledy upravil ghekon dne úte 16. pro, 2008 20:23, celkově upraveno 1
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » stř 17. pro, 2008 0:13

Je to presne tak, jak napsal Ukrop...
Je to o tom, jak to ma clovek zvladnute...pak funguje vsechno...
Jeden ze senseiu, u ktereho jsem drive cvicil ma takove mawashi, ze rekne predem, ze ho kopne a kam ho kopne a vetsina lidi si neskrtne...
a neni to jen takova ta facka na Ippon....
Spousta lidi tvrdi i to, ze oi-tsuki se neda dobre pouzit, ale to je omyl...
A takhle je to se vsim...

Sensei Genshin Hironishi, ktery byl jednim z nejvernejsich zaku mistra Funakoshiho se ke sportovnimu kumite na sklonku sveho zivota (+1999) vyjadril takto..."Vetsina nejucinnejsich technik je ve sportov. kumite zakazanych, ale v opravdovem boji jsou vetsinou prave tyto techniky rozhodujici..je to jako ve sportovnim judo, kdy vnimame jen prostor pred sebou a vubec nebereme v potaz to, ze souper nemusi byt jen jeden. Judoka si nelame hlavu s tim, ze by v realu mohl prijit uder...jen se snazi sveho soupere co nejlepe chytit za Gi...Ve sport. kumite je to stejne, existuje jen prostor pred nami a v nasi mysli se honi jen sladka predstava o vitezstvi za odmenu"

Konec citace velkeho mistra... :wink:
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod druss » stř 17. pro, 2008 7:56

Moto píše:Je to presne tak, jak napsal Ukrop...
Je to o tom, jak to ma clovek zvladnute...pak funguje vsechno...
Jeden ze senseiu, u ktereho jsem drive cvicil ma takove mawashi, ze rekne predem, ze ho kopne a kam ho kopne a vetsina lidi si neskrtne...
a neni to jen takova ta facka na Ippon....
Spousta lidi tvrdi i to, ze oi-tsuki se neda dobre pouzit, ale to je omyl...
A takhle je to se vsim...

Sensei Genshin Hironishi, ktery byl jednim z nejvernejsich zaku mistra Funakoshiho se ke sportovnimu kumite na sklonku sveho zivota (+1999) vyjadril takto..."Vetsina nejucinnejsich technik je ve sportov. kumite zakazanych, ale v opravdovem boji jsou vetsinou prave tyto techniky rozhodujici..je to jako ve sportovnim judo, kdy vnimame jen prostor pred sebou a vubec nebereme v potaz to, ze souper nemusi byt jen jeden. Judoka si nelame hlavu s tim, ze by v realu mohl prijit uder...jen se snazi sveho soupere co nejlepe chytit za Gi...Ve sport. kumite je to stejne, existuje jen prostor pred nami a v nasi mysli se honi jen sladka predstava o vitezstvi za odmenu"

Konec citace velkeho mistra... :wink:

tak ta citace ja paráda a ted schválně kdo trenuje jen sportovní kumite určitě všichni řeknou že oni ne :-)
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » stř 17. pro, 2008 8:30

ukropcany píše:
RBR píše: 8O Možno nie je ani problém v tom, že je to v karata zväčša fackoidné ako to, že dotyčný kopajúci nechápe, že to nemusí byť finálna technika... :D

Trošičku sklouzáváme jinam. Ty si vyznavač sportovního pojetí boje, založený na dobré fýze. Raději provedu techniku s 1/2 nasazením a častěji, "100x nic utahá i vola".
Hlavní bojovou filozofii karate je one shot one kill, to vychází z tradic nijak neregulovaného boje. Je to nedosažitelný ideál, ale ke kterému se snaží ve válce a jiných násilných záležitostech přiblížit všichni (i současné armády). Nikdo kdo má zdraví rozum nebude dobrovolně opakovat akci, kde mu hrozí vážné zdravotní komplikace (což je v ringu minimalizováno).
Ale myslím, že narážíš na jiný problém karatistů.
A to je myšlenkové ustrnutí u jedné techniky. Karatista dá do techniky všechno, což není chybou, ale pak se kochá. Jenomže vlivem okolností z toho nemusí být žádný výsledek a nabízí tím soupeři možnost rozbít milému karatistovi zobák, což chlapci, co mají tah na branku, s radostí využijí a opravdu mu jej rozbijí.
Velmi často je to vidět ve sportovním kumite, kde soupeři provedou akci, zastaví a čumí po rozhodčímu co na to a promarní přitom ideální okamžik zasažení zcela nepřipraveného soupeře.
Takže bych to řekl asi tak: "Myšlenka je dobrá, ale provedení vázne." :lol: Aspoň máme důvod pro pořádný další trénink

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » stř 17. pro, 2008 10:34

raffaj : ad strhy v MMA...v raných dobách UFC a vale tudo bylo povolený téměř vše, ale neviděl sem snad zápas, ve kterým by dotyčný zrušil úderem lokte zhora na páteř člověka dělajícího takedown..možná by to snad šlo v takové situaci, kterou popisuješ v případě mawashi a kopu na stojnou nohu, ale to víš, co právě teď dotyčný udělá :idea:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...