tradiční karate na ulici

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Příspěvekod roza » stř 17. pro, 2008 13:06

RBR - člověče,to nemůžu souhlasit....®e by "one shot one kill-OSOK" bylo v karate hlavní strategií nebo taktikou pro reálný konflikt,o tom jsem nikdy neslyšel.Ty ale píšeš "filosofií",což musím přiznat mě trochu mate.A zní to trochu jako klišé,kvůli jehož nepochopení probíhají takové diskuse,jakou teď spolu povedeme my... :D
Ostýchám se uvěřit,že bys vůbec nevzal v úvahu,jestli se OSOK používá ve stejné formě ve fázi nácviku jako ve fázi konfliktu.Nerozlišuješ?
Stejně tak by mě udivilo,mluvě o fázi nácviku,kdybys OSOK chápal jinak ,než jako sice důležitý ale jen jeden z více přístupů......dalším je například ten,který zmínil Ukrop : je důležité kombinovat více pohybů,protože abychom mohli na mawaši navázat správně cuki,musíme si být 100procentně jisti konečnou fází toho mawaši i počáteční fází cuki.Tím dochází k rozvoji nejen celé kombinace ale i k zdokonalování jednotlivých technik pro jejich případné solo provedení a časem nám to dává možnost být pánem těla a být schopen na první akci navázat jakoukoliv účinnou další,a ve vyšší fázi bez rozdílu v tom,jestli první dokončim nebo ne.....Myslel jsem,že tento metodický postup v karate je ti znám.....Když teda ne tobě,tak doufám že alespoň v karate.... :wink:

Ani když to vztáhnu k fázi reálného použití v konfliktu - když přeskočím fakt,že taktický rejstřík si tvoří každý individuálně na základě zkušeností a mmj. fyzických dispozic,opět by mě udivilo ,kdyby OSOK měla být jediná nebo hlavní taktika kterou trénink karate svého cvičence vybaví......

Mimoto nevím,kde bereš tu jistotu při interpretaci OSOK jako jediného úderu nebo kopu......poznamenán nějakým tím rokem studia BU dal bych přednost výkladu pohybu celého těla,s důrazem na těžiště.Pokud je tělo správně koordinováno a trajektorie těžiště během akce pod kontrolou,je pro mě mawaši+cuki ONE SHOT,stejně jako sanboncuki nebo přední zadní zvedák.....
Ale je pravda,že japonsky neumím a Funakoši mi to nevysvětloval...

Dál mi přijde nefér "argumentovat" tím ,že Ukropa označíš za "vyznavače sportovního pojetí boje".....nevadí mi to označení ani lehká pachuť onoho "kdežto my to na tréninku jedeme navostro,paragánská padina",kterou cítím mezi řádky.....
Jen si myslím,že tímhle slovním spojením bys měl argumentovat v okamžiku,kdy budeš mít vlastní zkušenost s tím Ukropovo sportovním pojetím.....a jsem si stoprocentně jist,že bys to pak použil v jiných souvislostech.

A to není obhajoba Ukropa,to je pochybnost o tvé zkušenosti s tim,když tě někdo kopne do hlavy a v zápětí ještě praští,pak ještě asi šestkrát na různá místa,zavře lowkickem a když se suneš dolů,vyhrne ti zvedákem nozdry až na čelo....tolik k tomu sportovnímu pojetí :twisted:

S přáním krásného dne
:D
Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 17. pro, 2008 14:38

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 19:33, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 17. pro, 2008 14:47

Dál mi přijde nefér "argumentovat" tím ,že Ukropa označíš za "vyznavače sportovního pojetí boje".....nevadí mi to označení ani lehká pachuť onoho "kdežto my to na tréninku jedeme navostro,paragánská padina",kterou cítím mezi řádky.....
Jen si myslím,že tímhle slovním spojením bys měl argumentovat v okamžiku,kdy budeš mít vlastní zkušenost s tím Ukropovo sportovním pojetím.....a jsem si stoprocentně jist,že bys to pak použil v jiných souvislostech.

Přesně tomuto jsem se chtěl vyhnout. Nijak nechci hanit Úkropuv styl boje ani se zahalovat do závoje my tvrďáci děláme to a to a podobné hovadiny, to si mě nepochopil.

Mimoto nevím,kde bereš tu jistotu při interpretaci OSOK jako jediného úderu nebo kopu......poznamenán nějakým tím rokem studia BU dal bych přednost výkladu pohybu celého těla,s důrazem na těžiště.Pokud je tělo správně koordinováno a trajektorie těžiště během akce pod kontrolou,je pro mě mawaši+cuki ONE SHOT,stejně jako sanboncuki nebo přední zadní zvedák.....
Ale je pravda,že japonsky neumím a Funakoši mi to nevysvětloval...

NIKDE jsem v tom příspěvku nepsal nic o konkrétní technice v souvislosti ONE SHOT. Vše bylo míněno obecně. TO samé platí i konkrétním provedení jakékoli techniky !!!!!

RBR - člověče,to nemůžu souhlasit....®e by "one shot one kill-OSOK" bylo v karate hlavní strategií nebo taktikou pro reálný konflikt,o tom jsem nikdy neslyšel.Ty ale píšeš "filosofií",což musím přiznat mě trochu mate.A zní to trochu jako klišé,kvůli jehož nepochopení probíhají takové diskuse,jakou teď spolu povedeme my...

Pak si neměl o karate dost informací. Prostě pokud jde o vlastní fyzické řešení konfliktu je hlavní cílem vše co nejrychleji ukončit, přeneseně řečeno v ideálním případě one shot, one kill. Technika jakou se to provede není rozhodující. Na kombinaci se v karate pohlíží jako na jeden z prostředků, který má připravit situaci pro zasazení rozhodující techniky.

.....který zmínil Ukrop : je důležité kombinovat více pohybů,protože abychom mohli na mawaši navázat správně cuki,musíme si být 100procentně jisti konečnou fází toho mawaši i počáteční fází cuki.Tím dochází k rozvoji nejen celé kombinace ale i k zdokonalování jednotlivých technik pro jejich případné solo provedení a časem nám to dává možnost být pánem těla a být schopen na první akci navázat jakoukoliv účinnou další,a ve vyšší fázi bez rozdílu v tom,jestli první dokončim nebo ne.....Myslel jsem,že tento metodický postup v karate je ti znám.....Když teda ne tobě,tak doufám že alespoň v karate.... Mrkající

Napsal jsem někde,že to je jinak :?: Pokud vím tak jsem tam o navazování technik a metodice nic nepsal. Pouze jsem se rozepsal o problému karate, který soukromě nazývám strnutí mysli. Tím jsem chtěl napsat, že mnohdy není problém v při navazování technik v provedení techniky, ale ve chvilkové ztrátě koncentrace.

Pokud jsem správně ideu Ukropa pochopil, tak ten hodnotil fackoidní mawashi jako k ničemu (s čím jsem souhlasil) a že je chybou když ho dělají jako finální techniku, po které nemá nejsou schopni pokračovat. Já tvrdím, že provádění techniky s plným nasazením není špatná myšlenka, neboť druhá šance nemusí přijít, ale je u karatistů problém ve vypuštění koncentrace po tzv. finální technice, což ve výsledku způsobí, že nejsou schopni ihned navázat techniku.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » stř 17. pro, 2008 15:49

RBR - nenech prchlivost cloumat svým majestátem,asi jsem tam udělal málo smajlíků...

Nemám žádný problém,dík za optání 8) ,nuda v práci poobědě,znáš to...

"Vyznavače sportovního pojetí boje".....necháme být,to nebyl stěžejní bod mého příspěvku.

Jen jsem nemohl souhlasit s tvým"Hlavní bojovou filozofii karate je one shot one kill" ,tak jak jsem to pochopil z kontextu tvé odpovědi na Ukropův příspěvek.On v něm zmiňoval že to nemusí být finální a potažmo nutnost kombinace.No a tvoje odpověd se mi zdála formulovaná jako protiklad k tomuto.Jako že to prostě musí být finální.

Proto jsem tě podezříval z toho,že OSOK chápeš pouze jako jednotlivé techniky....

A to slovo "filosofie" mi přišlo dost nerozlišující mezi nácvikem a použitim,a koukám že ty potíže jsem v diskusi očekával právem.

Myslím,že o karate mám poměrně dost informací,naše nedorozumění vidím spíš jen v jejich rozdílném chápání :D
Dám ti příklad - píšeš:"Na kombinaci se v karate pohlíží jako na jeden z prostředků, který má připravit situaci pro zasazení rozhodující techniky" - myslíš že bys nenašel velké procento cvičenců ,kteří na kombinaci pohlížejí jako na "několik za sebou jdoucích rozhodujících technik"? :wink:

Tvůj popis jevu strnutí mysli chápu,něco podobného se může stát každému. :)

Roza

PS:Pokud v "Hlavní bojovou filozofii karate je one shot one kill" dosadíš za karate libovolný název bu nebo bs,málokdy mineš......proto mě asi ta obecnost a frázovitost trochu přizvedla..... :wink:
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » stř 17. pro, 2008 16:11

pucmaz píše:
hellas píše: ad strhy v MMA...v raných dobách UFC a vale tudo bylo povolený téměř vše, ale neviděl sem snad zápas, ve kterým by dotyčný zrušil úderem lokte zhora na páteř člověka dělajícího takedown..

http://www.youtube.com/watch?v=FmmyVUQBJtU :wink:

áá pardon, na tenhle zápas jsem úplně zapomněl :oops:

Jak je to s tou vlaštovkou? :wink:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 17. pro, 2008 16:59

hellas píše:
pucmaz píše:
hellas píše: ad strhy v MMA...v raných dobách UFC a vale tudo bylo povolený téměř vše, ale neviděl sem snad zápas, ve kterým by dotyčný zrušil úderem lokte zhora na páteř člověka dělajícího takedown..

http://www.youtube.com/watch?v=FmmyVUQBJtU :wink:

áá pardon, na tenhle zápas jsem úplně zapomněl :oops:

Jak je to s tou vlaštovkou? :wink:

Ano, mám ještě jedno dvě podobná videa, ale jak píše hellas, pokud někdo takewdowny umí, nebo naopak pokud soupeř proti nim nemá vypracovanou takedown defence, případně pokud je takedown dobře načasovaný, je naivní si myslet že se ubráním jenom "znalostí" toho že můžu praštit loktem do zátylku, většinou tou dobou mám totiž nohy už nad podlahou, mířím pokud možno hlavou napřed k zemi a s přidanou kinetickou energií sooupeře a myslím jen na jednu věc a tou je co nejlépe dopadnout abych si nezlomil vaz, pokud jsme u těch technik ulice tak věřte že takedown kdekoli jinde než na žíněnce je smrtelná technika, vyzkoučeno osobně (i když pořád žiju :) )
O hodně bezpečnější než loket je "sprawl" a zdaleka nejlepší je načapat chlapíka při pokusu o takedown uderem, ideálně zvedákem.
Loktem do zátylku muže tak maximálně fungovat pokud se soupeři takedown nepovede proto že jsem "sprawloval" a soupeř tvrdošíjně trvá na tom že pujde k zemi, ale většina lidí i v mma zápasech v tento moment vzdá pokus a zmizí z dosahu...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 17. pro, 2008 17:53

roza píše:RBR - nenech prchlivost cloumat svým majestátem,asi jsem tam udělal málo smajlíků...

V pohodě, nechtěl jsem bay to vyznělo ve zlém. Jseš jeden z mále dabatérů, ze kterým se dá konstruktivně hovořit.

Jen jsem nemohl souhlasit s tvým"Hlavní bojovou filozofii karate je one shot one kill" ,tak jak jsem to pochopil z kontextu tvé odpovědi na Ukropův příspěvek.On v něm zmiňoval že to nemusí být finální a potažmo nutnost kombinace.No a tvoje odpověd se mi zdála formulovaná jako protiklad k tomuto.Jako že to prostě musí být finální.

Ano bylo to napsáno kapku složitě. :D Mělo to spíš vyznít ve stylu vždy maximální nasazení, ale pokud to nevýjde ihned navázat další technikou.

Proto jsem tě podezříval z toho,že OSOK chápeš pouze jako jednotlivé techniky....

Nikoli jednotlivé techniky, ale jedna technika. Vždy je to nakonec jedna jediná technika, která to rozhodne. Buď jej rovnou složí nebo načne natolik, že další jsou jen dorážení. Jestli příjde sama nebo v kombinaci není důležité.

A to slovo "filosofie" mi přišlo dost nerozlišující mezi nácvikem a použitim,a koukám že ty potíže jsem v diskusi očekával právem.

Nějak jsem to neřešil, přišlo to na jazyk. :lol:

Dám ti příklad - píšeš:"Na kombinaci se v karate pohlíží jako na jeden z prostředků, který má připravit situaci pro zasazení rozhodující techniky" - myslíš že bys nenašel velké procento cvičenců ,kteří na kombinaci pohlížejí jako na "několik za sebou jdoucích rozhodujících technik"? Mrkající

To je trochu komplikované. V podstatě obě pojetí se dají v karate najít.
To co jsem měl na mysli já, bylo plánované zahlcení soupeře technikami, které má za úkol jej dostat pod tlak a donutit udělat chybu (např. otevření krytu), kterou využiješ ve svůj prospěch. Aby nedošlo k omylu nemám na mysli při vyslovení "plánované" nějakou konkrétní kombinaci, kterou se rozhodnu použít, spíš to znamená aktivní přístup k boji.
To co píšeš ty o "kombinaci", která nastává v situaci, kdy soupeře načneš první ranou a každou další ranou se to snažíš ukončit. Hezky to jde vidět u Badra, on jak cítí šanci tak každou další ránou chce ukončit boj a další techniku přidává jen když předchozí nesplní svůj účel.

PS:Pokud v "Hlavní bojovou filozofii karate je one shot one kill" dosadíš za karate libovolný název bu nebo bs,málokdy mineš......proto mě asi ta obecnost a frázovitost trochu přizvedla..... Mrkající

Ono je to v podstatě pravda, akorát jiní se to bojí vyslovit nahlas. :lol:
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » stř 17. pro, 2008 23:24

Rad bych se zastal RBR, jelikoz jsem tu asi jediny, ktery vi, jak to myslel... :wink:
V karate (myslim v Bujutsu karate) existuje termin "Ikken hisatsu" coz znamena, ze se ma vse ukoncit jednim rozhodujicim uderem.
To ale neznamena, ze nemuzeme delat kombinace...to se nevylucuje...ale ideal je takovy, ze ve skutecnem konfliktu se muj oponent pohne a v tu chvili skoncil!
Neco jineho je soutez karate, muay thai, taekwondo atd...kde to lze takto provezt vyjimecne a neco jineho je, kdyz na me vyskoci "Jarda" ze krovi a ja mu soupnu jednu rozhodujici ranu a on hodi zadicka na chodnicek... :lol:

Hlavne si nehrajme se slovicky...

Moto
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » čtv 18. pro, 2008 0:02

ukropcany píše:
... no ale - strelil mi jednu zadnú na čelo a jeho prvá reakcia bola "sorry, sorry, takú silnú som nechcel" :lol: Kukám naňho, čo to mele, trafil mi bodku do čela a myslí si, že z toho teraz padnem do kómy? :roll: :wink:

Mno tady uz je jen otazka, jestli dotycny dokaze dat skutecne tvrdy uder, jinak je jasny, ze tu slo o nejaky pratelsky lehky sparing, takze vyvozovat z toho zavery typu "karatisti jsou poserove, co neumej dat ranu" je mirne receno zavadejici.Spis bysme mohli rozebrat to, jak se mohlo stat, ze se tveho cela rukou vubec dotkl, co rikas? :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 18. pro, 2008 8:57

Moto píše:Rad bych se zastal RBR, jelikoz jsem tu asi jediny, ktery vi, jak to myslel... :wink:
V karate (myslim v Bujutsu karate) existuje termin "Ikken hisatsu" coz znamena, ze se ma vse ukoncit jednim rozhodujicim uderem.
To ale neznamena, ze nemuzeme delat kombinace...to se nevylucuje...ale ideal je takovy, ze ve skutecnem konfliktu se muj oponent pohne a v tu chvili skoncil!
Neco jineho je soutez karate, muay thai, taekwondo atd...kde to lze takto provezt vyjimecne a neco jineho je, kdyz na me vyskoci "Jarda" ze krovi a ja mu soupnu jednu rozhodujici ranu a on hodi zadicka na chodnicek... :lol:

Hlavne si nehrajme se slovicky...

Moto

Mea culpa,
měl jsem na začátku vymezit rozdíl mezi sebeobranou a soubojem dvou lidí znalých BU nebo BS a nebyl by problém.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 18. pro, 2008 10:21

..
Naposledy upravil pucmaz dne pát 20. úno, 2015 13:41, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 18. pro, 2008 10:56

ukropcany píše:Asi mäknem, ale súhlasím... :lol: :wink:

Neměkneš, je to tak. Je to sen každého bojovníka, vše vyřešit jednou akcí. Má jen jednu chybku, velmi blbě se realizuje, soupeři nechtějí spolupracovat :lol: :lol:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 18. pro, 2008 11:53

Ale tady se stale rozebira boj nekde v ringu nebo na tatami...jasne, tam jsou proti sobe dva "Pepici", co maj neco odcviceno, maji ruzne strategie a rozhodciho v zadech...tam muze o jedne akci vetsina lidi jen snit (ne vsichni, ale vetsina)...
Ale na ulici, kdyz proti me stoji pako, co me chce zbit a okrast, proste musim byt rychly, tvrdy, strucny...jedna dve akce a konec...tam neni ten luxus, ze mam chranice na zuby, holene, prilbicku na hlave a chranic hrudniku a varlat...
Na ulici, nemam dve sance, tak proto i na treninku se snazim cvicit tak, aby se to alespon priblizovalo tomuto idealu...
Kdyz se o to nebudu na treninku snazit, jak to pak mohu opravdu dokazat?
Zase to neni takova utopie!!!
Jasne, ze by to tak chtel kazdy bojovnik. Otazka je, kolik bojovniku to tak opravdu trenuje a kolik jich jen nacvicuje techniky na efekt a na body...?
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 18. pro, 2008 12:22

Chlapci už je to tady zase. Opět se srovnává nesrovnatelné sebeobrana s bojem dvou cvičených jedinců. Jak pravil klasik Player a jedééééém

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 18. pro, 2008 12:31

Uf
V tomhle stojim za ucropem... sleduju, ze spousta tradicnaku (za ktereho se sam povazuju, presto, ze delam box) se ve vetsine prispevku opira o "na body" a ze je to o tom a o tom a nakonec vlastne uplne o necem jinem... a pritom tito lide jsou ti posledni, co o tom muzou neco vedet. Papouskuji jen to, co slysi kolem sebe od ostatnich, jim podobnych.

Kluci, zkuste si to. Ono to "na body" je castokrat vetsi rezba, nez na te ulici :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 18. pro, 2008 14:15

Moto píše:Ale tady se stale rozebira boj nekde v ringu nebo na tatami...jasne, tam jsou proti sobe dva "Pepici", co maj neco odcviceno, maji ruzne strategie a rozhodciho v zadech...tam muze o jedne akci vetsina lidi jen snit (ne vsichni, ale vetsina)...
Ale na ulici, kdyz proti me stoji pako, co me chce zbit a okrast, proste musim byt rychly, tvrdy, strucny...jedna dve akce a konec...tam neni ten luxus, ze mam chranice na zuby, holene, prilbicku na hlave a chranic hrudniku a varlat...
Na ulici, nemam dve sance, tak proto i na treninku se snazim cvicit tak, aby se to alespon priblizovalo tomuto idealu...
Kdyz se o to nebudu na treninku snazit, jak to pak mohu opravdu dokazat?
Zase to neni takova utopie!!!
Jasne, ze by to tak chtel kazdy bojovnik. Otazka je, kolik bojovniku to tak opravdu trenuje a kolik jich jen nacvicuje techniky na efekt a na body...?

Sam delam tradicni BU, ale tohle povazuji spise za tradicni vymluvu nez za fakt!!! Kolik si rozdal na ulici ran? Kolikrat ti vyslo, ze jsi nekoho srazil jednou ranou a to se nebavime o tom, ze te nekdo napadne a neda vedet ... takze prvni rana neprijde od tebe ... nemluvim o tom, ze pujdes na chlapika treba o 30kg tezsiho ... kterej bude treba pod vlivem amfetaminu, metamfetaminu a pak na nej jit s napadem jedne rany :lol:
A kolik toho mas odbouchano v ringu, ze to tak snadno kategorizujes?

Casto kvuli spatne resp. zadne fyze, pomine rezba 3 uderama a pak uz je to jen strkanice dvou chudaku, kteri se trapi, protoze jim ta jejich strategie nevysla!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 18. pro, 2008 16:59

když to tak čtu. tak mne napadá otázka. jak vlastně vypadá cvičení ,tréning toho nejběžnějšího karate ,které tu bylo před listopadem tedy shotokan u starších žáků a dorostenců. totiž abych si udělal srovnání. jestli už jedou rovnou sportovní .mám pocit a děkuju tomu že sem cvičil bojové umnění v té době a ne sport:) teda v rámci možností. třeba k volnému kumite sem se dostal až druhej rok a pár lidem nám trener neoficialně řekl ,že když budeme spolu cvičit tak že nemáme ty rány zastavovat at se něco naučíme.samozřejmně rozumně kopy na hlavu se zastavovali a přímáče na obličej pokud možno také nebo jen lehkej dotek a měli jsme ty chrániče z hazenkářských na kolena.jinak s holkama a ostatníma to bylo bezkontaktní. pak bouchalo se do žíněnek.hodně se cvičil kihon a takové ty základní kumite utok ,obrana,protiutok. posilovaní,strečink,pády. a zakladní akrobacie. někdy na rozehřatí ragby. chodil jsem třikrát týdně na dvě hodiny a jeden trening byl věnovaný kata a přípravě na pásek a ti co soutěžili v kata tak si cvičili to.a ostatní kumite či do žíněnek techniky.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » čtv 18. pro, 2008 18:57

Na tomhle vláknu je docela solidně vidět rozdíl mezi cvičenci BU a BS. Neplatí to samozřejmě pro všechny jedince, ale pro standardní vzorek rozhodně ano.

Cvičenci BU se hodně pohybují v oblasti teorií. S oblibou se upínají na široké spektrum technik a pak rozebírají, co by kdyby, prostě spousta nezodpovězených otázek, nejistoty a tápání... Zvláště legračně pak působí ono historicko - teoretické dohadování na téma, kdo učil to "opravdové" například karate a kdo jen nějakou slabou napodobeninu... Ve vztahu ke cvičencům BS obvykle nezapomínají utrousit, že jsou to jen sportovci, kteří zápasí "na body" s chrániči a omezeni pravidly, kdežto oni trénují pro opravdový boj... Styl, kterému se věnují, často až fanaticky obhajují, avšak dokázat jeho funkčnost ostatním osobně, to zpravidla pod rozličnými výmluvami nechtějí, jen se odkazují na nějaké bájné mistry, případně na pár nedosažitelných zahraničních jedinců.

Cvičenci BS moc neteoretizují, oni si totiž vše, co trénují, ověřují v praxi - v plnokontaktním sparringu či přímo v zápase. Takže o funkčnosti jednotlivých technik rozhodně nepochybují, protože si x-krát vyzkoušeli, že s tím dokážou soupeře složit (nebo případně soupeř je :twisted: ). Protože v BS je naprostou samozřejmostí přizpůsobení stylu dispozicím konkrétního jednotlivce, je všem naprosto lhostejná nějaká linie trenérů a jejich stylu. Jde jen o funkčnost a tu u jimi cvičeného BS zpravidla nemají problém demonstrovat osobně...

Myslím si, že funkčnost jednotlivých BU a BS je měřitelná pouze bojovou použitelností řadových cvičenců a ne dnes již neověřitelnou pověstí dávných mistrů. A tady mají cvičenci BS, přestože jde vlastně "jen" o sportovce, velký náskok před praktikanty většiny rozličných BU... Ano, BS je jen sport a ne reálný boj, ale... Než se tu začneme dohadovat o bambulích a podobně, uvedu třeba příklad ze středověku. Takové turnaje rytířů na koních, kdy kopí nahradil dřevec - to byl také vlastně plnokontaktní BS, omezený pravidly... Zatímco v boji šlo primárně o propíchnutí nepřítele kopím, na turnajích zvítězil ten, kdo dřevcem shodil svého soupeře z koně. Ale podívejme se na to do důsledku: Pokud někdo za rychlé jízdy dokáže dřevcem zasáhnout soupeře tak, že ho shodí ze sedla, aniž by byl sám shozen, tak by to v případě použití kopí znamenalo jediné: Nepřítel by byl zasažen tak, že by kopí nesjelo a probodlo jej, protože razanci útoku jezdce s kopím nedokázala odolat žádná zbroj. Pokud by se ovšem rytířské turnaje pojaly jako lightkontakt, kdy by se bodovalo jen klepnutí do soupeřovy zbroje, časem by se objevila spousta nových technik, jak soupeře klepnout klacíkem, akorát že v případě použití opravdového kopí by "rytíř", který by byl vytrénován jen v těchto "ojebávacích" technikách zjistil, že se mu kopí jen svezlo po soupeřově zbroji či štítu a možná by ho ani při tom nárazu neudržel v ruce. A úplně stejně se můžeme zamyslet nad cvičenci BS v rukavicích, bez nich a nad cvičenci zprostředkovaných a často již dlouho funkcionalisticky neověřených BU...

Howgh. :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 18. pro, 2008 19:21

TongPo píše:Myslím si, že funkčnost jednotlivých BU a BS je měřitelná pouze bojovou použitelností řadových cvičenců a ne dnes již neověřitelnou pověstí dávných mistrů. A tady mají cvičenci BS, přestože jde vlastně "jen" o sportovce, velký náskok před praktikanty většiny rozličných BU... Ano, BS je jen sport a ne reálný boj, ale... Než se tu začneme dohadovat o bambulích a podobně, uvedu třeba příklad ze středověku. Takové turnaje rytířů na koních, kdy kopí nahradil dřevec - to byl také vlastně plnokontaktní BS, omezený pravidly... Zatímco v boji šlo primárně o propíchnutí nepřítele kopím, na turnajích zvítězil ten, kdo dřevcem shodil svého soupeře z koně. Ale podívejme se na to do důsledku: Pokud někdo za rychlé jízdy dokáže dřevcem zasáhnout soupeře tak, že ho shodí ze sedla, aniž by byl sám shozen, tak by to v případě použití kopí znamenalo jediné: Nepřítel by byl zasažen tak, že by kopí nesjelo a probodlo jej, protože razanci útoku jezdce s kopím nedokázala odolat žádná zbroj. Pokud by se ovšem rytířské turnaje pojaly jako lightkontakt, kdy by se bodovalo jen klepnutí do soupeřovy zbroje, časem by se objevila spousta nových technik, jak soupeře klepnout klacíkem, akorát že v případě použití opravdového kopí by "rytíř", který by byl vytrénován jen v těchto "ojebávacích" technikách zjistil, že se mu kopí jen svezlo po soupeřově zbroji či štítu a možná by ho ani při tom nárazu neudržel v ruce. A úplně stejně se můžeme zamyslet nad cvičenci BS v rukavicích, bez nich a nad cvičenci zprostředkovaných a často již dlouho funkcionalisticky neověřených BU...

Howgh. :wink:

:wink: 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 18. pro, 2008 19:37

a není nakonec dobrý ,že vetšina může teoretizovat na netu. že nejsme ohrožený tím,že se budeme muset denodenně bojovat o život. myslím tu masu lidí co to má jako zábavu či koníček. teda jasně když něco dělám tak smysuplně o tom není pochyb. to spíš jen takový podotek k těm diskusím :wink:
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...