Ostýchám se uvěřit,že bys vůbec nevzal v úvahu,jestli se OSOK používá ve stejné formě ve fázi nácviku jako ve fázi konfliktu.Nerozlišuješ?
Stejně tak by mě udivilo,mluvě o fázi nácviku,kdybys OSOK chápal jinak ,než jako sice důležitý ale jen jeden z více přístupů......dalším je například ten,který zmínil Ukrop : je důležité kombinovat více pohybů,protože abychom mohli na mawaši navázat správně cuki,musíme si být 100procentně jisti konečnou fází toho mawaši i počáteční fází cuki.Tím dochází k rozvoji nejen celé kombinace ale i k zdokonalování jednotlivých technik pro jejich případné solo provedení a časem nám to dává možnost být pánem těla a být schopen na první akci navázat jakoukoliv účinnou další,a ve vyšší fázi bez rozdílu v tom,jestli první dokončim nebo ne.....Myslel jsem,že tento metodický postup v karate je ti znám.....Když teda ne tobě,tak doufám že alespoň v karate....

Ani když to vztáhnu k fázi reálného použití v konfliktu - když přeskočím fakt,že taktický rejstřík si tvoří každý individuálně na základě zkušeností a mmj. fyzických dispozic,opět by mě udivilo ,kdyby OSOK měla být jediná nebo hlavní taktika kterou trénink karate svého cvičence vybaví......
Mimoto nevím,kde bereš tu jistotu při interpretaci OSOK jako jediného úderu nebo kopu......poznamenán nějakým tím rokem studia BU dal bych přednost výkladu pohybu celého těla,s důrazem na těžiště.Pokud je tělo správně koordinováno a trajektorie těžiště během akce pod kontrolou,je pro mě mawaši+cuki ONE SHOT,stejně jako sanboncuki nebo přední zadní zvedák.....
Ale je pravda,že japonsky neumím a Funakoši mi to nevysvětloval...
Dál mi přijde nefér "argumentovat" tím ,že Ukropa označíš za "vyznavače sportovního pojetí boje".....nevadí mi to označení ani lehká pachuť onoho "kdežto my to na tréninku jedeme navostro,paragánská padina",kterou cítím mezi řádky.....
Jen si myslím,že tímhle slovním spojením bys měl argumentovat v okamžiku,kdy budeš mít vlastní zkušenost s tím Ukropovo sportovním pojetím.....a jsem si stoprocentně jist,že bys to pak použil v jiných souvislostech.
A to není obhajoba Ukropa,to je pochybnost o tvé zkušenosti s tim,když tě někdo kopne do hlavy a v zápětí ještě praští,pak ještě asi šestkrát na různá místa,zavře lowkickem a když se suneš dolů,vyhrne ti zvedákem nozdry až na čelo....tolik k tomu sportovnímu pojetí

S přáním krásného dne

Roza