Samostatný trénink

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod Genesis » úte 16. pro, 2008 10:38

ukropcany píše:Záleží od toho, o čo človeku hlavne ide... ak potrebuješ budovať vytrvalosť, daj si napr. 2x3 km s prestávkou a hneď máš 6... je lepšie behať viac krát kratšiu trať ako to pučiť do príliš dlhej... minútová pauza veľmi pomôže a pritom samotný výkon neznižuje... okrem toho, cesta k 10 km je práve cez 5 km... :wink:

jde mi hlavně o vytrvalost, abych na tréninku nebyl tak rychle hotovej a pak o silnější nohy. chtěl bych to zkusit běhat 3x týdně tak uvažuju kolik km
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 16. pro, 2008 11:41

ja kdyz jsem zacinal behat, tak jsem si daval zhruba 3km po dva tydny (3x do tydne), mel jsem teda asi 106 kg (ted 94), takze sem musel opatrne...pak jsem pridaval na 5km, pak 10...no a ted kdyz beham (ted teda ne, jsem nemocnej :( ), tak si dam 3-4x do tydne 10-12 km a jednou do mesice 20km vybeh (posledni jsem mel za 1:30 - bylo to asi 18km)

- proste postupne pridavat na delce trate a cetnosti vybehu, jo a pro tezsi bezce je enorme dulezita kvalitni obuv, na ty rozhodne nesetrit

ps.: kazdej bezec to tak nema, ale ja napr bych nemohl behat bez hudby, nahodim mp3 prehravac a bezim - je to uplne jinej pozitek z behu....na behu je vubec nejlepsi ze zezacatku to sice nejde, ale pak se stane beh drogou :D

Behu zdar
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 16. pro, 2008 12:20

ukropcany: no jo, ale no rozvinuti vytrvalosti jsou podle me potreba prave ony dlouhe behy - je jasny ze kdyz budu trenovat jako dalkovy bezci, tak budu shazovat i svaly, ale v mem pripade myslim, ze dlouhe behy neskodi, ponevadz tuku mam hromadu na spalovani :( a navic kdyz se to doplni spravnou stravou bohatou na bilkoviny, tak o svaly opravdu strach nemam...
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 17. pro, 2008 10:04

A safra kluci, to mi davate.

Ja zacal nedavno behat (abych na vol.4 mel nejen obe ruce, ale i fyzicku, hehe) protoze jsem desna lama a na treninku taham jazyk po zemi a nohy jakbysmet. Ted teda beham jen 4-5km (tempo 6:00), ale zabehnu i tech 8-9km (stejnym tempem).

Puvodne jsem myslel, ze mym cilem bude behat stabilne (cca 2x tydne) tech 10-12km tempem 5:00. Jenze to je tech cca 50-60min, jak tu psal Dalt. To by mi ani tak nevadilo, jako spis to, ze tim rozhodne nechci ztracet svalovou hmotu (o ktere jsem doufal, ze se aspon trochu taky vytvori).

Ted, jak vas tak ctu, tak jsem zmatenej a premyslim, zda je teda lepsi behat vic (dele), nebo mene (kratsi trat, vetsi intenzita).

A to jsem si myslel, ze jsem toho na behej.com precetl uz dost :lol:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 17. pro, 2008 10:18

Menší vzdálenosti větší intenzita, tak jak to provozuje Ukrop např. kopečky.
Kamoš mě doporučil při standardním výběhu po rovině provádět bonbonek na závěr, posledních zhruba cca 400m vystupňovat na maximum, hnus, když už člověk před tím sotva motá nohama.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 17. pro, 2008 10:31

RBR - delam to obdobne. Kdyz bezim 5km, tak klusu tempem 6:00, predposlednich 250m zvysim na 5:00 a poslednich 250m az na 4:00. Zatimco cely beh se drzim na tepovce lehce nad 170, tak finis mam uz na maximalce, ktera je u me nekde kolem 200.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 17. pro, 2008 10:46

s behom je len oštara ;) odkedy som začal okrem futbalu (1x týždenne) behať 1x do týždňa (cca 6.5 km za 32 minút), šiel som s váhou dolu o 2 kilá. keď som sa naposledy vážil, tak som len čumel, že mám pod 80 kg (79,8) - to som nemal už asi 7 rokov... :oops: a to na mojich 185 cm by som chcel mať aspoň 85 kg. ale keďže chodím ešte loziť na umelú stenu - a tam platí neúprosná fyzika - vtedy sa na nižšiu váhu veru nesťažujem :wink:
inak zistil som, že bez drepov so závažím sa žiadny pokrok nedeje, a treba cvičiť aj drepy s výskokom, inak človek skončí so 3 dňovou svalovicou po náhodnom kazačoku :evil:
ale stále sa nikto nevyjadril k tomu linku s článkom fera šebeja o metóde pomalého pálenia. to som jediný, kto to tu skúša?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » stř 17. pro, 2008 11:12

Gino: trenal se musi prizpusobit kazdemu na miru - tzn ze jestli jsi hodne hubenej, tak je jasny ze nebudes behat dlouhe trate tak casto - pokud tedy vim ze tuk (a vubec hmota) se odbouravaji asi po 40 minutach behu, tak se zamerim misto dlouhych behu na intenzivni 5km behy a budu se snazit stale zlepsovat cas (to pak roste fyza rychle) - samozrejme pro zakladni vytrvalost jsou dlouhe behy to nejlepsi a ja osobne v tomhle s Ukropcanym v nekterych bodech nesouhlasim - je sice pravda ze muzes takhle "hubnout" i svaly, ale nejvic v tomto pripade zalezi na vyzive a dalsich cinostech - tzn kdyz do sebe po behani narves to spravny jidlo a beh neni tvym jedinym sportem (v tydnu napr posilovna, trenink boxu atp) tak ubytky nehrozi (leda sadla)
zkratka si myslim ze behy do 10 - 12 km se snad ani nic zkazit neda
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 17. pro, 2008 12:52

Dalt píše:- je sice pravda ze muzes takhle "hubnout" i svaly, ale nejvic v tomto pripade zalezi na vyzive a dalsich cinostech - tzn kdyz do sebe po behani narves to spravny jidlo a beh neni tvym jedinym sportem (v tydnu napr posilovna, trenink boxu atp) tak ubytky nehrozi (leda sadla)
zkratka si myslim ze behy do 10 - 12 km se snad ani nic zkazit neda

Já s tímhle naprosto souhlasím.

I když 10 už je na mne moc. Já tak maximálně 8km - 3x/týdně
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » čtv 18. pro, 2008 12:51

ukropcany: mno ja prave do posilky asi uz 5 let nechodim, kdyz uz tak cvicim doma (jsem si "sestrojil" cinky - 10,15,20,25kg). No a vsoucasnosti ani ty cinky moc nejezdim - spis cvicim s vlastnim telem - kliky atd, pak treninky boxu a behani - navic nejsem zrovna hubenour a o svaly se tak moc nebojim, alespon na sile jsem zadny zmeny nezaznamenal...
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Franz » čtv 18. pro, 2008 18:34

4Ukrop: pokud budu běhat po špičkách, získam rychlost( myslím tím rychlost nohou třeba při BU, při práci s nohama, přesouvání atd) a i silu ne?

3x5km je na mě hodně, ale dávám si třeba 2x tdýně někdy i 3x běh do asi kilometrového kopce s tím že posledních 200m dám co nejvíc naplno, vydejchám se, udělám 20 kliků poctivých na pěstích(běru to i s otužováním rukou :P) a běžím zase dolů a cestou dělám zase kliky :) časem bych to chtěl zlepšit no ale sem začátečník a kung fu dělám 4 měsíce, ale uhnal sem už i jednoho kterej to dělá 3 roky i když vím že na tom jak dlouho to BU provozuje taky nezákleží v tomhle směru...

a eště jsem si koupil závaží kilovky na nohy, tak snad to bude eště lepší, ovšem vím že ze začátku se o nesmí přehánět...
Franz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 19. pro, 2008 14:30

ukropcany píše:Behanie po špičkách je individuálna vec... niekoho z toho bolia nohy, iného nie... na špičkách sa behá prirodzene hlavne rýchlo a do kopca...

Ten kopec má aké prevýšenie? Kilometer môže byť málo, aj veľa...

P.S. 20 klikov je zlatých... :wink: Nastav si métu na 3x50 a nerob ich pri behu, ale samostatne...

Tři kliky po 50ti opakováních, to bude fuška :lol:
Není lepší ten kopeček krátký a ostrý(cca 200m) než dlouhý a pozvolný (cca 1km)?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 19. pro, 2008 17:03

tak mám za sebou první běh v krásném zataženém počasí o teplotě asi 3 stupně :) takže hezky tílko, tričko, svetr, maskáče a vzhledem k terénu i kanady (člověk má pak v teniskách pocit, že lítá :lol: ) Trasa byla půlka po cestě štěrkovo hliněný a druhá půlka okraj pole už docela rozbahněnýho. Celkem 3,5 km a čas sem měl 22 minut asi.

Poznatky jsou, že i minimální stoupání, kterýho by si člověk za chůze skoro nevšim je znát a pak že bahno nalepený na kanadách je pěkný svinstvo, nohy pak pěkně ztěžknou. Bolely mě u toho trochu i záda v dolní části. Tělo by zmáklo určitě víc, ale největší problém je hlava, která má chuť to zabalit a nechat tělo odpočinout :evil: ale překonal jsem ten hlas v sobě, co mě v půlce řikal, že už to stačí a doběh sem co sem chtěl :D Jen se na další běh už moc netěšim, když vim, jak je to občas nepříjemný, ale musim se překonat :roll:
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod farmer » pát 19. pro, 2008 17:51

Genesis píše:Bolely mě u toho trochu i záda v dolní části. :

Záda mě takhle bolívala se špatnou obuví. Po pořízení bot na běh už se to neobjevilo.
farmer
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dalt » pát 19. pro, 2008 18:53

Genesis: jaj to jsi popsal trenink ktery by me taky odradil - nic ve zlym :)

- myslim ze kdyz uz clovek zacina behat, tak by se mel na to pripravit tak, aby to pro neho nebyl drasticky zazitek, na ktery bude doma u krbu jeste dlouho s husi kuzi vzpominat - ja bych treba zacal uz u obleceni - funkcni obleceni je sice prima, ale pro zacatecnika co nevi jestli vydrzi, je zbytecne drahe (jinak ja preferuju Saucony :D ) Tzn. lehke veci a vic vrstev (zadny maskace - nechapu jak se vtom da behat dlouha trat, teda pokud te nekdo nepovzbuzoval lehkym kulometem za zady) - teplaky, navrch sustakovku. Boty - tak Kanady urcite ne - jednak jsou tezky jak krava (a bezvadne se na ne lepi bahno, takze pak jsou jeste 5x tezsi) a druhak si znicis nohy a pater - kdyz uz investovat do behani, tak ze zacatku urcite boty (kvalitni se daj sehnat okolo 1200,- ve vyprodejich i mene)

motivace - delame to pro sebe ze ano, ale proc si beh nezprijemnit - ze zacatku je to vzdycky tezky, ale az se rozbehas tak zjistis ze beh je navykovy. Ja napriklad pouzivam pri behani mp3 prehravac, bez neho bych nevybehl - je to supr pomucka pro beh - hudba nabudi (nesmi se to ale prehnat)

3,5km za 22 minut je dost ostuda, ale neboj kdyz vydrzis, tak pocitis silny zlepseni vykonu
:D
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 19. pro, 2008 20:13

Jej, snad to nikoho neodradi, to mě ani nenapdlo, jak to může působit :D s těma kanadama to asi změnim, ale jinak maskáče jsou na nošení úplně v pohodě, zvlášt, když je venku zima a třeba mrholí. A mě to neodradilo, já to chci zmáknout a nemám z toho žádný trauma.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 20. pro, 2008 10:26

Genesis píše:Jej, snad to nikoho neodradi, to mě ani nenapdlo, jak to může působit :D s těma kanadama to asi změnim, ale jinak maskáče jsou na nošení úplně v pohodě, zvlášt, když je venku zima a třeba mrholí. A mě to neodradilo, já to chci zmáknout a nemám z toho žádný trauma.

Á, panáček je zřejmě militantně orientovanej... :lol: Hele já si svýho času v armádě vyzkoušel běhání v kanadách a maskáčích dostatečně, takže nechápu, proč chceš sebemrskačsky běhat v něčem, co není k běhu primárně určeno... :roll: Přímo pro sport (běh) určené oblečení fukčností a pohodlím nic nepřekoná a ohledně obuvi už jde vyloženě i o zdravotní aspekt! Takže kvalitní běžeckou obuv si určitě pořiď , jak psal Dalt, dá se sehnat za přijatelné ceny. A pokud nedokážeš potlačit svoji úchylku ohledně vojenských hadrů - dnes za pár šupů koupíš i tepláky a šusťákovky v různých maskovacích vzorech... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » sob 20. pro, 2008 10:44

4TongPo: no jo, military věci mě vždycky braly :D ale boty si rozhodně pořídim nějaký lepší přímo na běh určený, já si ty kanady vzal hlavně kvůli počasí, ptže si nechci svoje normální boty zničit. ale s těma maskáčema fakt nemám problém :) chodim v nich normálně venku i se psem a přijdou mi v pohodě a je mi v nich dobře. na ten běh mi nepřijde, že by něčemu nějak vadily.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 26. pro, 2008 16:29

Tak jsem než si koupim nějaký spešl boty na běh běhal v teniskách a místo maskáčů jsem zkusil vzít šusťáky a je to pohodlnější, ale můj hlavní problém bolest zad v dolní části, těsně nad kostrčí nezmizel. Fakt nevim co s tim, to je to jediný, co mi ten běh znepříjemňuje, jinak mě začíná bavit docela.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » pát 26. pro, 2008 17:49

Genesis: 1) poradny bezecky boty
2) spravna technika behu (na dlouhy trasy - vzprimeny "postoj", hlavu nahoru, naucit se dychat nosem (nebo aspon nadech nosem, vydech pusou),spravny doslap na patu (nejdriv dopadne pata z ktere se noha plynne "prekuli" na "placku" a nasledne na spicku)

- spatny web na to probirat zde beh - ja vsechno co o behu vim mam od kamosu - bezcu a hlavne z webu www.behej.com :wink:
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj